______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Legendás Bronco keres magának új gazdát

hirdetés

Egy klasszikus Ford Bronco már önmagában az off-road stílus örök megtestesítője. Na de mi van akkor, ha egy többszörös Baja nyertes legendás példányról van szó? Akkor megindul a gyűjtő nyálelválasztása és elkezd pénzt felhalmozni az előtte álló aukcióra.

 

Amióta a Ford újra előállt egy Bronco generációval, az emberek megint elkezdték felfedezni a legendás régi szériákat. Pedig azok eddig is itt voltak velünk, mint az amerikai autóipar egykori meghatározó darabjai, gazdag történelemmel és érdekes sztrorikkal. Az egyik ilyen neves példány, név szerint “Big Oly” keres magának most új gazdát a Mecum Aukciósház internetes árverésén.

Egészen pontosan arról az 1969-es Bronco átalakításról van szó, mellyel Parnelli Jones két Baja 1000-es és egy Baja 500-as győzelmet is szerzett, ezzel beírva magát a terepversenyzés halhatatlanjai közé.

hirdetés

Közel sem gyári darabról van szó, ez már a minimalista karosszéria kialakításon is látszik. A csővázas kabint alumínium és üvegszálas elemekkel burkolták le, de csak éppen annyira, amennyire a jó ízlés megköveteli, hiszen minél könnyebb a versenygép, annál nagyobb dinamizmussal bír éles helyzetben.

Ennek a kialakításnak köszönhető, hogy “Big Oly” összesen 1188 kilós össztömeggel rendelkezik, azaz súlyra majdnem megegyezik a Mazda MX-5 NC-vel, pedig a meghajtásáról egy 390 lóerős Ford 351 Windsor V8-as motor gondoskodik.

hirdetés

A 70-es évek elején persze a futóművet is alaposan megerősítették, illetve két beépített üzemanyagtartájjal sikerült elérni, hogy hosszú távon is biztosítva legyen a táplálék a V8-as “small block” számára. Illetve csak elméletileg sikerült ezt elérni, az 1972-es Baja 1000-es futam érdekessége volt ugyanis, hogy Jones alig 15 mérfölddel a cél előtt kifogyott az üzemanyagból, ami miatt a helyiek segítségét kellett kérnie néhány kannányi nafta erejéig. Bukta ezzel a győzelmet? Dehogy! A behozhatatlan előnyébe simán belefért a nem várt tankolás is, ezzel behúzva a második Baja 1000-es győzelmet.

Most tehát ez a legenda lesz a május 14-től kezdődő aukció egyik sztárja. Mennyit ér? Lényegében akármennyit, hiszen egyetlen darab létezik belőle, meglehetősen gazdag történelmi háttérrel megtámogatva.

fotók forrása: Mecum Auctions, Carscoops

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button