______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Volvo: az elektromos jövő új formai megoldásokat kíván

hirdetés

Ahogy egyre inkább megkerülhetetlen lesz az elektromos autózás, úgy kerül egyre inkább előtérbe a légellenállás kérdése a fejlesztés folyamán. A Volvo viszont az SUV mániát is lovagolná még, ezért a kupé crossoverek világában látja a jövőt.

 

Az elektromos autózás ugyebár mostanság gyakorlatilag megkerülhetetlen, ha egy gyártó nyereséges szeretne maradni a piacon. Az emissziós normák ugyanis szépen lassan megfojtják a belsőégésű motorokat, a paletta átlag pedig csak a zéró emissziós modellekkel (esetleg mild hibrid dízelekkel) egyensúlyozható ki jelenleg elfogadható mértékűre.

A másik fontos tényező, ha valaki új vásárlókat szeretne megnyerni magának manapság, az az SUV vonal. A trendek alakítják a piacot, nem lehet ezzel vitatkozni. Persze, sokaknak elege van már a tucat és plusz egy szabadidő-autókból, de teljesen érthető módon a gyártók nem a komment kritikusok, hanem a vásárlók igényeit nézik. Miért? Mert a vásárló a legnagyobb kritikus: ha nem veszi meg a terméket, akkor a gyártó tönkre megy.

hirdetés

A Volvo vezető dizájnere most megerősítette, hogy a márka ezt a két “vonulatot” egyesíti majd a jövőben, azaz elektromos SUV modellekkel töltik fel a palettát az elkövetkező években. Persze, az igények egyesítése teljesen új szemléletet kíván, aminek egyik eleme a masszív “kocka” formaterv elengedése lesz.

Az elektromos autók esetében ugyanis az eddigieknél jóval fontosabb az aerodinamika kérdése, hiszen a nagy légellenállás alaposan lecsökkenti az egy töltéssel megtehető hatótávot. Természetesen a belsőégésű motorok esetében is nagyobb fogyasztást eredményez egy olyan járgány, mely több levegőt tol haladás közben maga előtt, mint egy elszabaduló toronyház, viszont tankolni rövidebb idő alatt lehet, mint akkumulátort tölteni. És a felhasználó nem szereti, ha kompromisszumokat kell kötnie.

hirdetés

“A villanyosítás felé elmozdulva lehetőségünk nyílik átgondolni, hogy mit is jelent ma egy autó. Mi nyitottak vagyunk az újítások felé, nem csak azt emlegetjük, hogy mit értünk el a múltban. Most a hangsúly azon van, hogy az elektromos autózásnál létfontosságú légellenállás összepárosítsuk az emberek igényeivel, azaz az SUV mániával”- nyilatkozta Robin Page, a márka vezető dizájnere, majd kiegészítette a szorit a nyilvánvaló megállapítással, hogy az aerodinamika és az SUV kategória szöges ellentétet képeznek egymással. Viszont van egy kiskapu, vagyis egy arany középút: a kupé SUV-ok világa.

Ennek értelmében az elkövetkező évek Volvo modelljei meghatározó mértékben ezt a kategóriát képviselik majd, legalábbis Robin Page szerint. Vajon idővel a többi márka is elkezdi ezt a logikus gondolatmenetet követni és villany kupé crossoverekkel lesznek tele az utak? Még akár az is lehet, ha hosszútávon nézzük a közlekedés átalakulását.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button