Autós Hírek

Önvezető, vagyis inkább másik autót lekövető rendszerrel kísérletezik a Skoda

Egészen újszerű megközelítést alkalmaz a Skoda az önvezető jövő eléréséhez. A Volkswagen alá tartozó márka most még inkább ember által vezetett autókat követ le magát terelgető példányokkal.

 

Manapság két dinamikusan fejlődő irányzat van az autóiparban. Az egyik az elektromos autózás, míg a másik az önvezető autók fejlesztése. Ez utóbbi kapcsán mutatott most be a Skoda egy nem éppen megszokott megközelítést, aminek egészen sokrétű felhasználása adódhat a jövőben.

Egészen pontosan arról van szó, hogy a Skoda nem egy autót enged egyedül a forgalomba, hanem konvojban, lényegében precíz lekövetésben gondolkodik. Ehhez kell egy ember által vezetett autó és egy másik, ami folyamatosan kapja az információkat az előtte haladótól, ezáltal gond nélkül le tudja követni azt. Mindkét autó figyeli közben a környezetét, hogy gyorsan be tudjanak avatkozni, ha nem várt helyzet adódik.

 

A dolog szépsége, hogy a Skoda elképzelése szerint még csak nyitva hagyni sem kell az autót a jövőben ahhoz, hogy a lekövetés megtörténjen, hanem az FTV (Follow the Vehicle) rendszer magától aktiválódik, amint a felvezetést végző autó rákapcsolódik és megadja neki az előre megkapott titkos digitális kódot. Ekkor mintegy virtuális póráz alakul ki a két kocsi között, majd a célhoz érkezve lekapcsol a rendszer és a leszállított autó magától beparkol egy megadott helyre.

Mi haszna lenne, ha elterjedne ez a technológia a gyakorlatban is? Rengeteg felhasználási terület lehetséges. Például az autókölcsönzők és a közösségi autómegosztó szolgáltatók könnyedén összegyűjthetnék így a városszerte szétszórt járgányokat, illetve a sofőrszolgálat is egészen más értelmet nyerne.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button