______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Önvezető buszokat állít forgalomba Skócia

hirdetés

Skóciában még idén megkezdik az utasok kiszolgálását az első teljesen önvezető buszok, melyek egy meghatározott 23 kilométeres szakaszon segítenek majd be a tömegközlekedés lebonyolításába.

 

Az autózás világában még mindig óriási kérdőjelként szerepel a teljes önvezetés. A technológia csak-csak kész lesz lassan, viszont a jogi háttér még rengeteg bizonytalansággal rendelkezik. Vannak azonban olyan kategóriák, ahol más ritmusban történnek a dolgok. Egyre több országban beszélnek ugyanis önvezető buszok szolgálatba állításáról.

Skócia is ide tartozik, ám ők nem csak beszélnek róla, hanem pontos indulási dátumot is adtak. A Stagecoach cég irányítása alatt ugyanis már idén májusban, azaz alig egy hónap múlva megkezdik az első önvezető buszok forgalomba állítását. Nem tesztüzemben, hanem élesben, azaz a négy magát irányító busz tényleg utasokat fog szállítani a számára kijelölt 23 kilométeres szakaszon.

hirdetés

Persze, sokan még bizalmatlanul állnak a számítógép által irányított járművekhez, így kezdetben a buszokon jelen lesz egy operátor, aki felügyeli a gép működését és akár közbe is avatkozhat, illetve egy másik alkalmazott, aki pedig a buszra felszállásban és a jegykezelésben segít majd.

A Stagecoach azért is látja fontosnak az önvezető rendszerekkel felszerelt buszok elterjesztését, mert szerintük ezzel jócskán leredukálhatók az üzemeltetési költségek. Világos, nincs buszsofőr, akkor nem is kell neki bért fizetni.

hirdetés
Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button