Autós Hírek

Önvezető buszok forgalomba küldését tervezi Izrael

A teljes önvezetés kérdése egyelőre még az autózás világában is vitatott, ám egyes országok már tömegközlekedés szinten tervezik a dolgokat. Izrael már a közeljövőben ezzel oldaná meg az országos sofőrhiányt.

 

Az önvezetés igencsak tág fogalom. Alapvetően tekinthetjük azt is önvezető funkciónak, hogy ha elbóbiskolás esetén az autó a saját sávjában tartja magát, ám a legtöbb ember a szó hallatán a sofőr nélkül közlekedő járműveket látja maga előtt. Ez a szélsőséges helyzet azonban egyelőre közúti körülmények között igencsak gyerekcipőben jár, mindezek ellenére komplett országok tekintenek bizakodóan a gyors technikai fejlődésre.

Ott van mindjárt például Izrael, melynek vezetősége most kijelentette, hogy megkezdi az önvezető buszok tesztelését. És itt tényleg arról van szó, hogy a buszoknak magukat kell vezetniük, ugyanis a kormány a jelenlegi kommunikáció szerint azért sürgeti a programot, mert nemes egyszerűséggel nincs elég buszsofőr az országban.

A Jerusalem Post beszámolója szerint a teszteléssel négy külön társaságot bíztak meg a közlekedési hatóságok, azaz az Egged, a Metropolin, a Dan és a Nateev Express flottájában egyaránt felbukkannak majd az önvezető buszok, melyek technikai specifikációiról egyelőre semmit nem árultak el az illetékesek.

Annyit viszont tudni lehet, hogy a megfelelő technológia megalkotására bőven van jelentkező Izraelben, hiszen a jelentések szerint körülbelül 600 kimondottan ezen témakörrel foglalkozó start-up vállalkozás üzemel a körzetben, míg az önvezetéssel foglalkozó cégek évente körülbelül 26 százalékos növekedés képesek produkálni az eddigi eredmények szerint.

Annyit azért elárultak a programmal kapcsolatban, hogy az első teszteket (várhatóan 2023 első felében) érthető módon még utasok nélkül végzik majd el és természetesen sofőr felügyelete mellett, ezért az első önvezető busz példányok még fel lesznek szerelve volánnal és pedálokkal is.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button