Autós Hírek

Nissan X-Trail E-POWER E-4ORCE vélemény? Kérdezz-Felelek Extra

Attilának egészen konkrét elképzelései vannak az új autójával kapcsolatban, azaz a Nissan X-Trail villanyosított változatát nézte ki magának. Na de vajon megbízható lehet ez a konstrukció? Egy ilyen új modellnél elég nehéz ezt megmondani, de Pista azért megpróbálja.

 

Van az úgy, hogy egy olvasó olyan vásárlási tanáccsal fordul hozzánk, hogy már meg is van az általa kiszemelt áldozat. Attila is egy ilyen kérdést szegezett felénk, ráadásul egy eléggé új konstrukcióval kapcsolatban.

“Sziasztok kedves Speedzone,

Attilának hívnak és erdélyi vagyok. Szeretnék vásárolni egy Nissan X-Trail E-POWER E-4ORCE Tekna felszereltséggel. Mivel elég sokat dolgoztam, hogy az autó ára meglegyen, igy szeretném, ha tudnátok segíteni nekem. Vélemény érdekelne, hogy hosszú távon menyire megbízhato autó lehet. Rengeteg tesztet néztem, de mindenhol par száz km-ek vannak az autóban csak. Így nem tudom, hogy megbízhatóság szempontjából meg éri-e. Válaszotokat előre is köszönöm

Attila”

Természetesen egy ilyen új autónál nem lehet még egyértelműen megbízhatósági tapasztalatokról beszélni, de Pista azért megpróbálta a legtöbbet kihozni a dologból.

 

Szia Attila!

Röviden a válasz: nem tudjuk, maximum sejtjük.
Az új típusoknál jellemzően el kell telnie egy kis időnek, mire kiderül, hogy jó úton jár-e a gyártó az adott modellel, mennyire volt alapos a fejlesztés illetve maga a tesztfázis, szükség van-e gyári visszahívások keretén belül apróbb módosításokra netán alkatrészcserére stb.
Ezért sem lehet pálcát törni azonnal az új autók felett, mert bizony sokszor bebizonyosodott már, hogy az idő elteltével van, aminek nem adtunk volna sok esélyt és semmi baja, viszont fordítva is igaz: ami egyszerűnek és megbízhatónak tűnik, az egy guruló problémahalmazzá vált pár év múlva.
Mivel itt egy teljesen új tapusról van szó, ezért előre okosnak lenni nem lehet (ez olyan, mint utólag hülyének), de az biztos, hogy a garanciaidő alatti műszaki jellegű problémák leginkább a gyártót sújtják majd, neked maximum bosszúság lesz, ha a javítások idejére nem lesz autód. Én nem aggódnám túl, mivel maga a belsőégésű motor közvetlenül nem vesz részt a hajtásban, így jó eséllyel mindig optimális körülmények illetve fordulatszám-tartományban dolgozik és a külföldi bemutatón elég meggyőzően teljesített az autó, amely pl. sokkal inkább elnyerte tetszésünket, mint a teljesen elektromos Ariya. Az azonban szintén igaz, hogy érdemes kivárni némi időt és nem a gyártás eleji példányokra lecsapni, hátha pár hónap/év alatt kiderül valami komolyabb hibája és lesz rá megoldás. A valós használat tapasztalatai gyakran felülírják a gyártó elképzeléseit és ígéreteit.

Ezt a két tényt (garancia ill. gyártás eleji rizikó) összeveted, akkor a végén neked kell döntened majd úgyis. Én lehet kivárnék egy kicsit, amíg összegyűlik némi tapasztalat a típussal.

üdv
Vályi István
Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button