______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Nissan Leaf-ből építettek katasztrófa sújtotta területen használható áramforrást az angolok

hirdetés

A Nissan Leaf már eleve úgy lett megtervezve, hogy ne csak áramot vegyen fel, hanem képes legyen is azt leadni. Ezt használta ki az angol Nissan importőr, amikor Re-Leaf néven megalkotta a katasztrófa sújtotta területeken akár életeket is mentő speciális konstrukcióját.

 

Az elektromos Nissan Leaf egyik különlegessége, hogy megfelelő csatlakozásokkal képes arra, hogy az akkumulátorából áramot adjon le, ha arra éppen szükség lenne. Ez teszi lehetővé, hogy például a Nissan Japánban található élményközpontját is autókról lehessen árammal ellátni, illetve ezt a lehetőséget gondolta tovább a Nissan angliai importőre.

A srácok ugyanis fogták magukat és egy olyan speciális járgánnyá alakították a Leaf jelenlegi generációs 62 kWh-s akkumulátorral szerelt változatát, hogy azzal világ háta mögötti vagy éppen az áramhálózatról leszakított területeken is lehessen elektromos eszközöket működtetni. Lényegében egy keréken guruló gigantikus powerbankot kell elképzelni, melyen három áramfelvevő csatlakozást is kiépítettek. Ezek közül kettő a karosszéria külső részén, egy pedig a csomagtartóban található.

hirdetés

A spéci Leaf így a gyáriak elmondása szerint akár húsz napig is képes működtetni egy lélegeztetőgépet vagy akár 40 órán keresztül lehet táplálni vele egy nagy teljesítményű fúrót. Ha ez nem lenne elég, a hátsó üléseket kiszerelve egy síkpadlós rakteret alakítottak ki benne az életmentő tárgyaknak, illetve a csomagtartóból kihúzható panel és egy számítógép segítségével akár parancsnoki vagy koordinációs feladatokat is el lehet látni vele.

Természetesen ennek semmi értelme nem lenne, ha a Re-Leaf nem tudna megközelíteni eldugott vagy veszélyes helyeket, ezért 7 centivel megemelték a hasmagasságát, a kocsi alját haspáncéllal látták el a 17-es felnikre pedig terep gumikat pattintottak fel. Persze, így nem olyan energiatakarékos már a Leaf, mint a “civil” társai, de nem is arra van kitalálva, hogy bejárjuk vele a világot egyetlen töltéssel, csupán olyan helyre kell eljuttatni vele az energiát, ahol ez alap esetben nem található meg.

hirdetés
Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button