______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Motorgenerál utáni bejáratás? Kérdezz-Felelek Extra

hirdetés

Olvasónk teljes generált hajtott végre a Suzuki motorján, így most lényegében egy bejáratós fázis előtt áll. Hogyan érdemes ilyenkor a motor kenését elvégezni? Van valami különleges instrukció olaj terén? Göbi válaszol.

 

Ma már a szalonból kihozott új járgányoknál nincs igazán bejáratási időszak, hiszen azt a gyártók előre elvégzik még gyártás folyamán. Viszont, ha valaki teljesen felújítja az autója motorját, annak szembesülnie kell ezzel a problémával. Így járt Gábor is.

“Kedves Speedzone szerkesztőség!

Olaj témakörben szeretném legfőképp Göbit kérdezni. Elkészült végre a Suzuki Swift Gti autóm motorja. Teljes generálon esett át, úgy gyűrűk, csapágyak stb. A motor összerakását és beszerelését én végeztem el. A gépműhelyben nem tudtak tanácsot adni arra, hogy hogyan kéne bejáratnom a motort. Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek milyen olajjal/olajakkal érdemes megtenni az első kilométereket, hányszor és mennyi kilométer után cseréljem le,hogy minél tartósabb legyen a motor hosszú távon. Az autót hétköznap utcán és pályanapokon is fogom használni.

hirdetés

Köszönettel,

Gábor”

Mit kell tehát tudni erről a bizonyos bejáratási időszakról kenőanyagok terén? Göbi vázolja fel a helyzetet.

Kedves Gábor!

hirdetés

A bejáratás a későbbi jól teljesítés és hosszú üzem szempontjából nagyon fontos egy nem gyári új, hanem kisipari körülmények között felújított motornál. A gyárban nagyobb tisztaságot, pontosabb felületeket, pontosabb megmunkálást tudnak csinálni, ráadásul elenyésző hibaszázalékkal, amit ráadásul észre is vesznek a minőségellenőrzés során, legalábbis reméljük.
A kisipari felújítás során a pontosság is kérdéses, a felület minősége és a tisztaság is, legalábbis erre kell felkészülnünk, ha azt akarjuk, hogy a frissen felújított motorunk hosszú életű és erős, megbízható legyen.

A pontosságot feltételezzük, a felület minőségét pedig óvatos, részterheléses üzemmel tudjuk optimalizálni, a tisztaságot pedig több olajcserével. Az olaj minősége a bejáratás során szinte másodlagos, gyári viszkozitású olaj kell bele és először én az első 50-100 km után leengedném, jól megfigyelve mi van az olajszűrőben, a második töltetet 800-1000 km-nél, mindeddig szépen, részterhelésen üzemelve, soha nem padlógáz, de nem is kis fordulaton erőltetve.
1000 km után bejáratottnak tekinthető a motor, de azért a páyanapot 5000 km-es koráig kerülném.
Az első két olaj feltöltésnél én a legolcsóbb gyári viszkozitású olajat választanám, azzal kezdenék neki a bejáratásnak, utána pedig már valami jobb minőségűt.
Speciális bejáratási olaj már nem igazán elérhető, noha néhány motorgyártó alkalmazza.

Üdv.
Göbölyös Zsolt

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button