Autós Hírek

Minimum két évet tolják az új Ford Focus RS bemutatását

A Ford idén és jövőre se mutatja be az új Focus generáció RS kivitelét. Az ok egyszerű: még nem készült el az a hibrid hajtás, ami kellően erős és az emissziós normáknak is megfelel.

 

A Ford bejelentette, hogy legkorábban 2022-ben lesz a következő Focus RS generáció hivatalos premierje, de még a 2023-as időpont is esélyes lehet. Na de miért történhet meg az, hogy a jelenlegi Focus modellciklus felénél csatlakozik csak be a csúcskivitel? Az ok ebben az esetben a környezetvédelmi normákra vezethető vissza.

A Ford ugyanis eredetileg úgy tervezte, hogy egy erős benzines motor mellé társított mild hibrid rendszerrel dobja piacara az autót még idén év végén. Mindez jól hangzik, csakhogy azóta érvénybe lépett a szigorúbb emissziós szabály, mely már a paletta átlagot is figyelembe veszi. És ez az a pont, amikor számoltak még egyet a szakemberek, majd felkiáltottak: a mild hibrid ide bizony már nem elég!

Az új tervek szerint tehát teljesen hibridnek kell lennie az új RS-nek, ám az új hajtás tökéletesítéséhez időre van szüksége a gyártónak. Az Autocar belsős informátora szerint a Kuga hibrid továbbfejlesztett megoldását alkalmazzák majd, avagy a Focus RS esetében is a 2,5 literes benzines motort egészítik ki egy, vagy esetleg két elektromos egységgel. A rendszernek a gyári meghatározás szerint minimum 400 lóerős összteljesítménnyel kell majd bírnia úgy, hogy közben nem dobja meg látványosan a paletta emissziós átlagát.

A probléma leküzdhető, ám sok elemző szerint mindenképpen lesz egy nem kívánatos hatása az elektromos irányba eltolódásnak, és ez bizony az autók áránál köszön majd vissza. Az új technológia ugyanis nem csak fejlesztési szinten drágább, mint az eddigiek, hanem az előállítási költsége is jóval magasabb. Sokan éppen ezért 45-50 ezer eurós induló árral számolnak az új Focus RS esetében, ami már túl van azon a lélektani határon, melyet egy izgalmas Ford hot hatch-ért szívesen fizetnek ki a vásárlók.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button