Autós Hírek

Mesterséges intelligencia ellenőrzi a BMW-k fényezését

A BMW regensburgi üzemében némi modernizálással gyorsították be a gyártási folyamatokat. Mostantól ugyanis nem emberek, hanem számítógépek ellenőrzik az elkészült autók fényezését, pillanatok alatt kiszűrve a legkisebb hibákat is.

 

Nem újdonság, hogy az autógyártók amennyire csak lehet, igyekeznek minden gyártási folyamatot a gépek kezébe adni. A gépek ugyanis gyorsabban dolgoznak az embereknél, nem fáradnak és nem is lehet elterelni a figyelmüket. A BMW most pontosan ezért lépett még egy lépést a teljes automatizálás felé.

A bajor gyártó regensburgi üzemében ugyanis mostantól nem emberek ellenőrzik szemrevételezéssel az elkészült autók fényezését, hanem a számítógépekre bízzák ezt is. Egészen pontosan a mesterséges intelligencia segítségét veszik igénybe a gyáriak, azaz a rendszer fekete-fehér csíkos mintával világítja meg az autót, a nagyfelbontású kamerák pedig felismerik, ha valahol rendellenesség van.

Mi történik ez után? Természetesen a hibákat megjegyzi a rendszer, majd egy másik gépsorra küldi a karosszériát, ahol egy másik gépezet automatikusan javítja azt, legyen szó akár polírozásról, akár lakkozásról. Az új rendszer előtt emberi szemek keresték az anomáliákat, majd fizikailag megjelölték az adott részt, amit egy másik ember jött és kijavított.

A BMW szerint ezzel jócskán meggyorsult az ellenőrzés folyamata, de azért továbbra sem zárható ki teljesen az emberi jelenlét a folyamatból. A gép ugyanis egyelőre nem képes az éleket és a komolyabb töréseket ellenőrizni, azaz ezeket továbbra is a BMW munkásainak kell megvizsgálniuk a fényezési folyamat végén.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button