Autós Hírek

27 ezer ittas vezető ügyét tárgyalják újra Amerikában

Egészen hihetetlen, de mintegy 27 ezer ittas vezetésért kiszabott büntetést tárgyal újra egy amerikai bíróság. Mint kiderült, éveken keresztül rosszul kalibrált szondákkal mértek Massachusetts államban a rendőrök.

 

Ahogy a világ legtöbb részén, az Egyesült Államokban sem nézik jó szemmel az ittas vezetést. Ha valakit egy ellenőrzésen megszondáztatnak, és a készülék bejelez, annak komoly következményei lehetnek, akár még rács mögé is kerülhet az ember. Na de, mi van akkor, ha a szonda nem működik megbízhatóan? Alapvetően ilyenkor a vérvétel tisztázhatja az ügyet, már amennyiben történt ilyen.

Amerikában, egészen pontosan Massachusetts államban még 2019-ben robbant a hír, hogy a rendőrség által használt Alcotest 9510-es szondát nem kalibrálta be rendesen a gyártó, ezért az rengeteg esetben fals eredményt hozott. A feltételezések szerint emiatt sok embernek ugrott a jogsija, veszett oda pénze vagy akár elveszíthette a szabadságát is, hiszen a szóban forgó eszközt még 2011-ben kezdték el használni ugyan azzal a specifikációval.

Az, hogy most kimondta a legfelsőbb bíróság, hogy igény szerint mintegy 27 ezer “ittas” vezető ügyét tárgyalják újra, azt jelezheti, hogy ennyi esetben nem követte vérvétel a szondáztatást, azaz csak a rossz mérőeszköz eredménye alapján hozhattak ítéletet, ami okozhat még bonyodalmakat. Például kérdéses, hogy egy tíz éve történt ittas vezetés gyanút hogyan lehet tisztázni, ha csak a hibásan mért eredmények maradtak fel? Ennek fényében valószínűleg az fog történni, hogy kizárják a bizonyítási eljárásból a méréseket, ami miatt értelmét is veszti az egész eljárás. Tehát aki fellebbez, az jó eséllyel meg is nyeri a pert és az amerikai viszonyokat ismerve, komoly kártérítésre számíthat.

forrás: CBSNews 

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button