Autós Hírek

Matiz turbósítás legálisan? Kérdezz-Felelek Extra

Néha egészen extrém kérdésekkel szembesülünk. Ilyen Mátyás esete is, aki szeretne egy kis méregzsákot faragni a Daewoo Matizból. Ha lehetséges, akkor legális keretek között. Kivitelezhető ez egyáltalán? Pista válaszol!

 

Sokszor hallani olyanról, hogy egy gyárilag nem turbós motorra szerelnek fel csigát a szakik. Viszont, ezek általában már eleve nagy motorok. Na de, mi a helyzet egy kimondottan apró motorocskával? A papíroztatás nehézségei mellett egyáltalán műszakilag megoldható?

“Sziasztok!

Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok,hogy milyen engedélyek szükségesek egy autó átalakításához, hol lehet ezt lebonyolítani?
A helyzet az, hogy van egy Daewoo Matizom és mindenképp szeretnék egy turbót tenni rá. Mennyi az esély arra, hogy ez hivatalosan megoldható legyen?
Válaszotokat köszönöm előre.
Mátyás”

 

Nem mindennapi a felvetés, több ponton is nehéz projektről van szó. Na de, hogy mik a buktatók? Lássuk Pista tollából.

Kedves Mátyás!

Nehezen bár, de vonatkoztassunk most el attól az ötlettől, hogy turbót rakjunk egy – a teljesítménynövelésre teljességgel alkalmatlan – autóra, hiszen láttunk már sok mindent, milliók elköltése után egy Matiz is alkalmas lesz arra, hogy megbirkózzon több lóerővel, mint amennyivel gyárilag rendelkezik.
Amint túllendülsz és megoldod a nedves papírzsepkendőhöz hasonló karosszériamerevség, a picike fékek és a nemlétező futómű gondjait eljutsz majd oda, hogy rájössz: senki nem gyárt elfogadható minőségű szívócsonkot talppal a turbóhoz, elektronikát és befecskendezőket ehhez a motorhoz, tán valahol Koreában valami elvetemült, melynek minősége kérdéses lesz, ahogyan tartóssága is. A motorvezérlőt kidobhatod, egy egyedileg programozott és írt ECU kell majd, az sem olcsó.
Persze megcsinálhatod mindezt gebinben is a haverokkal, a végeredmény ugyanaz lesz: soha nem lesz semmilyen hivatalos engedélye idehaza, pláne a nemrég történt tragikus események tükrében.
Kint, Németországban vagy máshol minden bizonnyal vannak olyan cégek, akik súlyos euró tízezrek után megépítik neked és kap is forgalmit, amit idehaza honosítasz, de nem hinném, hogy ennyit megér az egész.
Egyszóval Matizt lehet turbósítani, de annyi értelme van, mint amennyi esélye annak, hogy valaha is hivatalosan, forgalmiban bejegyezve legyen ez a motortuning. Mert az önmagában kevés.
Üdv
Vályi István

 

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button