______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Már egy napellenző is tud intelligens lenni a Bosch-nak köszönhetően

hirdetés

Okostelefon, okos otthon és okosóra. Ez csak a kezdet, hiszen itt van most az okos napellenző is, melyet tényleg megillet a ma már rongyosra használt jelző. A Bosch ezzel nyerte meg a “leginnovatívabb találmány díjat” idén.

 

Lassan kezdünk hozzászokni, hogy minden tárgy és eszköz okos, illetve intelligens a környezetünkben. Vannak, amikre csak úgy ráhúzzák ezt a jelzőt, viszont van olyan is, ami tényleg annyira megkönnyíti vagy biztonságosabbá teszi a felhasználó dolgát, hogy teljesen megérdemelt a szóhasználat. Ez utóbbi kategóriába sorolható a Bosch napellenzője is, mely megérdemelte nyerte el az idei szórakoztató-elektronikai szakkiállítás, a CES “leginnovatívabb találmánya” díjat.

A koncepció egyszerű, mégis zseniális. Lényegében egy rácsosan felosztott folyadékkristályos LCD panelt alkalmaztak a srácok napellenzőként, mely alap esetben teljesen átlátszó, viszont a kamerákkal és mesterséges intelligenciával felvértezett rendszer képes csak a szemet bántó napsugarakat kimaszkolni bizonyos cellák elsötétítésével. Így nem vakít a nap, viszont sokkal kevesebbet takar ki a látómezőből a napellenző, mint amit eddig tapasztalhattunk.

hirdetés

Egyelőre nem beszéltek arról a Bosch szakemberei, hogy mikor kerül bele az új megoldás az utcai autókba, de mivel a rendszer majdnem kész van, működőképes és nem is vészesen drága a megvalósítása, így szinte biztos, hogy pár éven belül már találkozhatunk vele bizonyos típusokban.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button