Autós Hírek

Autót épített a Sony

Elektromos, kettes szintű önvezető funkcióval ellátott autót mutatott be a Sony. Egyelőre nem akarnak konkurenciát állítani az autógyártóknak, csupán így demonstrálják, hogy mire képesek.

 

Ha azt mondjuk, hogy itt az új Sony termék, akkor a legtöbben egy televízióra, hangsugárzóra, fényképezőre vagy éppen egy okostelefonra gondolnak. Lényegében ők nem tévedtek sokat, mert erről van szó, csak éppen a srácok mindezeket elrejtették egy elektromos autóban.

Bizony, a Sony bemutatta a saját elektromos autó prototípusát, melyet nemes egyszerűséggel csak Vision-S néven lepleztek le. Na jó, azért nem teljesen a sajátjuk, hiszen olyan gyártók is beszálttak a fejlesztésbe, mint a Magna, a Brembo, a Continental, az Nvidia és a Qualcomm. Ami viszont nem szigorúan véve járműipari fejlesztés, az tényleg a Sony saját csapatának köszönhető.

Ilyen például a szenzor és kamera hálózat, mely nem csak a kettes szintű önvezetést teszi lehetővé, hanem a környezet megfigyelését is képes elvégezni, álló helyzetben is. Ezt úgy kell érteni, hogy a rendszer folyamatosan figyeli az autó közelében elhaladó embereket és profilokat készít róluk. Na de ez miért jó? Elsőként biztonsági okok miatt (Tesla Sentry üzemmód), mindezek mellett pedig távolról képes beazonosítani a közeledő tulajdonost, illetve a gyakori utasokat is név szerint köszönti beszálláskor. A személyekhez társított profilokból pedig azonnal előhúzza a mesterséges intelligencia azok legkedveltebb beállításait, legyen szó az ülés pozíciójáról, a komfort kiegészítőkről vagy éppen az audio rendszer hangzásáról. 

Apropó audio rendszer! A Vision-S különlegessége még a 360 Reality Audio hangrendszer is, mely minden üléshez képes 3d hangzást társítani, így az összes utas minőségi szórakozása garantált autózás közben. Ezt többnyire az ülések fejtámlájába és a tetőbe épített hangszórókkal képes elérni a Sony, továbbfejlesztve a Bose által már évek óta használt megoldást.

A Sony természetesen a képernyőkkel sem spórolt. Nem csak a műszerfal teljes egésze digitális, hanem bizony a hátul ülők is kaptak egy-egy méretes kijelzőt, hogy minél tartalmasabban tudják elütni az utazás idejét.

A Vision-S csupán egy erőfitogtató tanulmány, mint már említettük nem szándékozik egyelőre autót piacra dobni a Sony. Pedig a szakik szerint kész van, működik és van olyan jó, mint a többi elektromos.

 

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button