Autós Hírek

Lemond Akio Toyoda, a Toyota első embere

A Toyota egy hivatalos sajtóközleményben erősítette meg, hogy a pénzügyi év végével minden eddigi pozícióját feladja a márkát alapító Kiichiro Toyoda unokája, Akio Toyoda. A cég operatív vezetését Koji Sato, a Lexus és a Gazoo Racing eddigi vezérigazgatója veszi át.

 

Váratlanul, gyakorlatilag a semmiből érkezett az a bejelentés, miszerint április legelején önszántából lemond a Toyota vezetéséről a márkát alapító Kiichiro Toyoda unokája, Akio Toyoda. A 66 éves üzletember ezzel nem csak a vezérigazgatói tisztjéről mond le, hanem ügyvezetői és cégelnöki pozícióját is feladja.

Akio Toyoda

Akio 2000-ben csatlakozott a cég igazgató tanácsához, 2005-től kezdve pedig már ügyvezető alelnökként, 2009 júniusától pedig a cégcsoport elnökeként dolgozott. Ez idő alatt számtalan nehézségen segítette át a márkát, amik között ott volt egy kemény piaci összeomlás, a fukusimai tragédia és persze jó néhány visszahívási hullám is.

Persze, ez nem jelenti azt, hogy Toyoda teljesen maga mögött hagyná a Toyotát, hanem a későbbiekben az igazgató tanács elnökeként segíti majd utódja munkáját, aki nem más lesz, mint Koji Sato, aki 2020 óta egyengette a Lexus és a Gazoo Racing nemzetközi pályafutását.

Koji Sato

Na de mi is vezetett a lemondáshoz? Szó sincs valami eddig ismeretlen botrányról vagy félrelépésről, Akio Toyoda régivágású autósként egyszerűen nem érzi úgy, hogy ő lenne a legalkalmasabb ember arra, hogy átvezesse a Toyota Motor Corporation-t abba az új korszakba, ahol mobilitási szolgáltatóként fog működni. A sajtótájékoztatón a távozó Toyota vezér azt még elmondta, hogy a döntést már 2022 folyamán meghozta, amikor is azzal kellett szembesülnie, hogy mindent elért a vállalatnál, amit annak idején kitűzött maga elé célul, és a céget most a lehető legerősebb, legstabilabb állapotban tudja átadni az utódjának.

Címkék

Hasonló tartalmak

Egy komment

  1. Példát vehetnének róla az európai cégvezetők !
    Ithhon, de úgy látom a művelt nyugaton sem tudnak méltósággal visszavonulni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button