______________________________________________________________
hirdetés
HELP

Kátyúkár. Hova, hogy kell, hogy lehet kárt rendezni? – Dr.Claim megmondja!

hirdetés

Van néhány úthiba kicsiny országunk útjain. Aki többet jár egy útszakaszon, akár már csukott szemmel is tudja kerülgetni őket. De mi van akkor, ha idegen útra érve jön a meglepi, és odavered a felnidet, netalán a futóműben is kár lesz?

 

Ilyenkor az ember élből a közútkezelőt veszi elő, pedig nem minden esetben ő felel az adott szakasz állapotáért. Több esetben ugyanis az önkormányzatok felelőssége az állapotfenttartás. Ezzel az infóval induljunk el egy eseményen, ami hétköznapi, de egyáltalán nem példaértékű!

Megtörtént a baleset. Nézted, hallgattad a híreket, így a szervek – nagy örömére – rendőrt hívsz a helyszínre. A jegyzőkönyvezés megtörtént, majd trélerre pakoltattad az autód és elvitetted a következő szervízbe, amire ráment a napod és beindul a sz.póroller.

hirdetés

A szerviz pár napon belül átnézte a kocsit. Várható egy 300.000 Ft-os javítási költség, amit azért szeretnél valakivel megfizettetni, ezért a rendőrségi papírt lobogtatva rárúgod az ajtót a közútkezelő irodájában dolgozóra, aki udvariasan elküld az önkormányzathoz. Az önkormányzatnak van felelősségbiztosítása, de nem adja azt olyan könnyen. Megnézeti a saját műszakisával, hogy volt-e tábla, volt-e kátyú, megvan-e még a kátyú, milyen mély a kátyú és így tovább… Ezt követően, hogy konstatálják, hogy igen ezt ki kellett volna javítani, már alsóhangon eltelt 10 nap, és ha nincs a zsebedben a pénz vagy bízol a gyors ügyintézésben, akkor autó nélkül maradtál ez idő alatt. Halkan jegyzem meg, hogy még mindig nincs a biztosító előtt a kárügyed.

Na, de majd most! Megtörténik a kárbejelentés és pár napra rá megérkezik a kárszakértő is. Fotóz, molyol, majd elmegy, ha nem kéred, még a jegyzőkönyvből sem kapsz példányt. Türelmesen vársz, gondolva, hogy minden sínen van, hiszen az önkormányzat által kért iratokat már aznap leadtad, így már napokon belül utalhatják a javítás költségeit.

Kicsit kanyarodjunk el a témától, hogy megértsd a mögöttes munkát:

hirdetés

Az iratokat tőled megkérték, a környezettanulmányt megcsinálták, de egy halom iratot bekér a biztosító az önkormányzattól is (ami ismerve a szereplőket, nem feltételez gyors kommunikációt), köztük a felelősség elismerő nyilatkozatot. Amelyik önkormányzat már több ilyen ügyet kezelt akadály nélkül, hibátlanul kiállítja, mivel itt részletezni kell, hogy miben hibázott (tudta, hogy ott az úthiba, de nem javította ki), hogy mennyire érzi felelősnek magát a kialakult helyzetért (kármegosztás) stb.. Ennek az iratnak hatalmas a jelentősége, amiről korábbi cikkemben már írtam .

Ismerve az önkormányzat bürokratikus ügyintézését, még a biztosító is fénysebesnek tűnik. Próbálsz érdeklődni a kárszakértőnél, mert megvan a száma, de az tovább küld a biztosítóhoz. Felhívod a biztosítót, majd negyedóra zenehallgatás után közli a kedves hangú hölgy a telefonban, hogy mindent megért, de nem adhat ki információt, mivel nem te vagy a szerződő és nem álltok szerződéses jogviszonyban. Érdeklődj az önkormányzatnál, kérdezd őket! Felhívod az önkormányzatot: Vették, sürgetik!

Itt már túllépted a 30 napot a baleset óta, és már belefáradtál, már úgy vagy vele, hogy mindegy, hogy mennyit fizetnek, csak legyen valami. De ekkor megtörténik a csoda! Érkezik a számládra 40.000 Ft a biztosítótól.

Ha nem figyeltél az előző telefonos körforgásnál, akkor újra elindulsz az úton: kárszakértő, biztosító, önkormányzat.

Az önkormányzat közli, hogy ennyit állapított meg a kárszakértő és a biztosító ügyintézője. Nekik van még egy 50.000 Ft-os önrészük, amit készséggel kiutalnak neked, ha jófejek akkor még az iratokba is betekinthetsz.

Elsápadva látod, hogy a gumit megavultatták 70 %-ra, sőt csak az egyiket vették számításba. A felfüggesztés alkatrészeiből a párban cserélendő lengéscsillapítóból ugyan csak egy került számításba 50 % avulással. Felni egy darab; 30 % avulás és így tovább.

Összegezzük mennyire is voltál ügyes a kátyúkárod rendezésével kapcsolatban:

  • van egy semmire nem jó rendőrségi papírod
  • van a 300.000 Ft-os költségből megtérült 90.000 Ft-od
  • van egy 30-40 napos ügyintézésed, ami alatt nem volt autód
    • ha ez idő alatt béreltél, az szívás, mert a legtöbb esetben ugyan jogosult vagy a költség megtérítésére, de a vállalkozói felelősség feltétele ezt kizárja, így a biztosítótól erre nem kapsz pénzt, mehetsz vele az önkormányzathoz.
  • van egy kezdődő gyomorfekélyed az ideg miatt

Ilyenkor jön, hogy miért nem kötöttél a biztosításod mellé kátyúbiztosítást is. Kezeljétek ezt is azért fenntartásokkal, mivel ez addig jó, ameddig nem kell rá kárt rendezni és nem akarsz a biztosítóból ezen a címen pénzt kiszedni. Magával a kátyúbiztosítással nem értek egyet! Azért fizetsz, hogy valaki hibájából kialakult károd megtérüljön!

„Nem lesz bagolynak soha sólyom fia!”– Tartja a mondás, ami jelen esetben is igaz ezekre a biztosításokra is.

Az ilyen és ehhez hasonló ügyek miatt van egy 0-24-ben elérhető központi telefonszámunk (+36-30-011-7575), amin mindig elérhető valaki, aki a baj megtörténtétől kezdve segít és fogja a kezed, hogy mit, hogyan kell csinálni.

Nem juttok egyről a kettőre a biztosítóval, ráadásul azt sem tudjátok, kihez forduljatok segítségért!? Megpróbálunk egy hetente jelentkező cikksorozattal segíteni! Küldjétek el felmerült kérdéseiteket a kar@insura.expert címre, amiket a szakértő igyekszik a rovaton belül megválaszolni! Mindezek mellett természetesen konkrét esetekkel és elakadt ügyekkel is kereshetitek az Insura Expert Kft.-t!

 

Dr.Claim

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button