______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Jótékony hackerek figyelmeztették a gyártókat az autók sebezhetőségére

hirdetés

Úgynevezett “fehér kalapos” hackerek egy csoportja kíváncsi volt, hogy az új digitális világban mennyire sebezhetőek az autók. Kiderült, hogy kimondottan, ugyanis elég kevés erőfeszítéssel sikerült betörniük a járgányok rendszereibe.

 

Ma már egyre nagyobb hangsúlyt kap a digitalizáció az autózás világában is. Ez persze felhasználói szempontból azt jelenti, hogy egyre több funkciót kap az ember a pénzéért, viszont mint minden érmének, ennek is van egy másik oldala. Manapság ugyanis a bűnözők már nem feszítővasat használnak az autók feltöréséhez, hanem számítógépet és szoftvereket.

Éppen ezért, egy “fehér kalapos”, azaz kimondottan jó szándékkal működő hackercsoport kipróbálta, hogy vajon mennyire sebezhetőek a mai komolyabb autók. Az eredmény bizonyos szempontból nem lehet meglepetés: egy ügyesebb szaki pillanatok alatt sok mindent megtehet a modern járgányokkal.

hirdetés

Az a jelentésből nem derült ki (érthetően, hogy ne kapjanak tippeket a rossz szándékkal vezényelt emberek), hogy pontosan milyen eszközöket használtak a “szimulált bűnözők”, az viszont világossá vált, hogy például a Mercedes esetében gyakorlatilag bármilyen funkcióhoz hozzáfértek egy kis ügyködés után. GPS pozíció, nyitás-zárás, motor indítás és még a fényszórók kapcsolgatása is lehetővé vált a behatoló számára.

A Ferrari esetében a számítógépen tárolt felhasználói adatok szivárogtak ki, illetve azokon keresztül bizonyos honlapokhoz és szolgáltatásokhoz fértek hozzá, ezzel könnyen kiderítve a tulajdonos nevét és címét is. Számtalan más gyártó is megbukott a teszten, de külön kiemelendő a Porsche is, melynél szintén le tudták azonnal kérni a jármű helyzetét és adatait, illetve távolról lehetővé vált különböző parancsok küldése is.

hirdetés

Nem csak autókat, hanem más szolgáltatókat is vizsgáltak a szakik. Többek között a digitális rendszámokkal foglalkozó Revivert is próbára tették. Eredmény? Szintén sikerült megszerezni a GPS adatokat, ráadásul a hackerek létre tudtak hozni olyan bejegyzéseket is, miszerint lopott a rendszám és az autó, ami kínos pillanatokat eredményezhet egy járőrrel találkozva.

A jó hír, hogy a tapasztalt hibákra és biztonsági résekre a hackerek felhívták a gyártók figyelmét, amit azok már javítottak is a projektet vezető Sam Curry biztonsági igazgató elmondása szerint. Persze, ez nem jelenti azt, hogy innentől hátradőlhetnek a biztonságért felelős IT programozók, hiszen mindig lesznek újabb kiskapuk, amiket energiával és pénzzel nem spórolva kutatnak a bűnözők.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button