HELP

Ittas baleset. Mit érdemes erről tudni!? – Dr.Claim megmondja!

Szeretném leszögezni, hogy semmilyen módon nem értek egyet azzal, hogy valaki ittasan ül autóba. Legyen szó, akár egy sörről is. Nem, csak saját épséged kockáztatod, hanem másokét is.

Ki az, aki ittas?

Nem szeretek törvényeket idézgetni és érthetetlen monológokat írni, mert csak elviszi a mondandó lényegét és leszívja az ember agyát, mire végig ér egy ilyen témájú cikken. Most sajnos meg kell tennem, hogy érthetővé váljon a mondandóm:

Btk. 240.§ (3) bekezdése határozza meg, hogy büntetőjogi szempontból ki tekinthető ittas állapotban lévő személynek. Ittas állapotban lévő személy az, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb érték „előidézésére alkalmas” szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van. A definíció szerint tehát az ittas állapotnak nem feltétele, hogy valaki az elfogyasztott alkohol befolyása alá kerüljön, magyarán hogy felszívódjon a szervezetben a teljes alkohol mennyisége. Ittas állapotban van már az is, aki megitta azt a mennyiségű alkoholt, ami később felszívódva a fenti értékeket előidézi majd.

Most, hogy ezt tisztáztuk, még pár fogalmat tegyünk tisztába:

  • ráivás: kendőzendő az alkoholfogyasztást – a balesetet követően -, azért szoktak alkohol fogyasztani, hogy megnehezítsék a rendőri bizonyítást. Ilyenkor általában visszaszámolás segítségével próbálják felderíteni a kárkori mértéket
  • posztalkoholos állapot: ennek lényege, hogy a vezetés megkezdése előtt több mint 10-12 órával fogyasztottál alkoholt, de a légalkohol szinted alapján az alkoholfogyasztás bizonyítható

Mennyi idő múlva nem mutat a szonda?

Amennyiben nem rendelkezünk saját szondával, úgy ezt más módon kell behatárolnunk. A saját szonda minősége is fontos, mert a párezer forintos kütyükre azért senki ne bízza rá feltétlenül a jogosítványát.

A másik módja az online is elérhető kalkulátorok.  Viszonylag pontos értékeket hoznak, de jobb ezt is fenntartással kezelni

Mi történik a biztosítói kárrendezéskor?

Abban az esetben, ha valaki a gépjárművet alkoholos vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szertől befolyásolt állapotban vezeti, illetve ha valamely biztosított személy, a gépjármű vezetését ilyen személynek adja át, és károkozás történik, akkor a biztosító vagy MABISZ a konkrét károkozó személytől 5.000.000 Ft erejéig visszakövetelheti a kifizetett kártérítést.

Most, hogy tisztáztuk az alapvető dolgokat, a sztori:

Január, COVID 3. évadjának előzetesét már leadták. Klára az egyik városi kórház dolgozója, aki az autóját leparkolta a műszak elején. Nem sokkal később munkatársai szóltak, hogy baleset történt. Az utcában közlekedő idősebb Úr az autójának ütközött, majd felborult. Az anyagi káron kívül személyi sérülés nem történt. A szemtanúk rendőrt hívtak, akik szondát is fújattak, és kiderült, hogy a kárt okozó ittas állapotban volt.

A rendőrség eljárást indított, ami a bíróságon folytatódott. Telt az idő és Klára azzal szembesült, hogy így egy hamar nem tudja pótolni a kisautót. Segítségünket kérte.

A bírósági döntéstől függetlenül elértük, hogy a biztosító jogfenntartással teljesítse a szolgáltatást. A kifizetésben érvényesítettük az új autó átírási költségét és a balesetet követő időszakra a bérgépjármű költségét, ezzel az autó meghatározott értékén felül (~300.000 Ft), további közel 200.000 Ft került kifizetésre.

Ebből az összegből Klára tudta pótolni az autóját és tudta továbbra is segíteni az egészségükért küzdők munkáját.

Ami a károkozót illeti: amennyiben megáll az ittas vezetés ténye, saját autójának költségén felül a biztosító be fogja hajtani a kifizetett 500.000 Ft-ot.

Lehetne bűvészkedni a ráívással, de itt is figyelembe kell venni, hogy a rendőrnek megszabott ideje van arra nézve, hogy mikor kell megfújatni a szondát és mennyi időn belül kell – pozitivitás esetén – vért venni az eljárás alá vonttól. Ha ezt túllépik, akkor van esély arra, hogy megúszd, de ilyen esetben sem kizárt, hogy igazságügyi orvos szakértőt vonnak be az ügybe, aki meg tudja határozni a minták és a lebomlási idő alapján a fogyasztás időpontját és mértékét.

Ez egy „kis” értékű kár volt, de könnyen elérhette volna az 5.000.000 Ft-ot, ha más korú és márkájú autókkal történik.

A legegyszerűbb, ha iszol, nem vezetsz!

Nem juttok egyről a kettőre a biztosítóval, és ráadásul azt sem tudjátok, kihez forduljatok segítségért!?Megpróbálunk egy hetente jelentkező cikksorozattal segíteni!

Küldjétek el felmerült kérdéseiteket a kar@insura.expert címre, amiket a szakértő igyekszik a rovaton belül megválaszolni! Mindezek mellett természetesen konkrét esetekkel és elakadt ügyekkel is kereshetitek az Insura Expert Kft.-t!

 

Dr.Claim

 

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button