Autós Hírek

Irán is gyártani fogja a Dacia Logant, csak éppen a Renault közbenjárása nélkül

Iránban igencsak komplikált az autóipar helyzete, lévén hogy a legtöbb gyártó évek óta kivonult az országból az Egyesült Államok szankcióitól tartva. Mit tehet ilyenkor a helyi autógyártó? Például elkezd korábban ott is forgalmazott autókat újra gyártani.

 

Ha az iráni autópiacról van szó, akkor nem könnyű az embernek kiigazodnia. Ez annak köszönhető, hogy míg egykoron sok neves gyártó képviseltette magát a közel-keleti országban, ma már igencsak gyér újautó felhozatallal kell szembenéznie annak, aki ott akar négykerekűt vásárolni. Ennek az oka, hogy az USA szankciókkal lép fel azokkal szemben már évek óta (volt egy pár éves enyhítési kísérlet), akik gazdasági tevékenységet folytatnak az országban, így a legtöbb gyártó nemes egyszerűséggel kivonult a térségből. Így tett a Renault is 2018-ban, aki addig többek között a Dacia Logan enyhén átrajzolt verziójával volt jelen L90, Tondar 90 és Pars Tondar néven.

Persze, egy ilyen húzás nagy érvágás az országnak, ám úgy látszik, hogy a helyi gyártók nem estek kétségbe. Az Iran Khodro Company (IKCO) például elkezdte önerőből gyártani a Peugeot 301-es modellt a franciák közvetlen ráhatása nélkül, most pedig a SAIPA vállalat tesz hasonló lépéseket a Dacia Logan kapcsán.

Az iráni cég ugyanis bejelentette, hogy a Logan gyártási technológiájának és alkatrészeinek mintegy 85 százalékát sikeresen lokalizálta, amivel már elkezdődhet a helyi gyártás is. Mindezek mellett Javad Soleimani vezérigazgató azt is hozzátette, hogy az újra gyártásba kerülő változat minden téren jobb lesz, mint ami a Renault fennhatósága alatt készült az országban. Önbizalomban tehát nincs hiány! Irán tehát továbbra is ragaszkodik az új autókhoz, csak éppen egy egészen újszerű megoldást talált arra, hogy ellással a helyi vásárlókat ilyen négykerekűekkel. Ez pedig nem más, mint “ha már nem hozzák ide, akkor majd legyártjuk mi” hozzáállás. A Renault egyelőre nem kommentálta az eseményeket.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button