______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Hivatalosak a turbós Mazda 3 adatai

hirdetés

Ahogy sejteni lehetett, a Mazda 6 turbós benzinesét kapta meg a 3-as is. A közkedvelt japán így már akár a legendás Mazdaspeed elnevezést is kiérdemelhetné, de ettől még idegenkednek a gyáriak.

 

Már korábban beszámoltunk arról, hogy egy jövő évi értékesítési tervezetből kiolvashatóvá vált, hogy turbós motorral is szalonokba kerül a Mazda 3. A találgatások végére most a gyáriak leleplezése tett pontot, azaz pontosan tudni lehet, hogy mivel állunk szemben. Akik arra tippeltek, hogy a Mazda 6 esetében már alkalmazott 2,5 literes turbós egységet ültetik át a 3-as szériába, nos, azok nem tévedtek. Mert ténylegesen ez történt meg, ráadásul drasztikus változtatások nélkül.

A Mazda 3 Turbo tehát akár 250 lóerővel (magas oktánszámú üzemanyag esetén, alap helyzetben 227 lóerőt adtak meg a gyáriak) is büszkélkedhet jövőre 433 Nm nyomaték mellett, ami már bátran mondhatjuk, hogy a hot hatch kategóriába emeli a járgányt. Főként annak ismeretében, hogy alapáron jár majd hozzá az AWD összkerék meghajtás is.

hirdetés

Hiába ez lesz a legerősebb Mazda 3 a kínálatban, a japánok nem vitték túlzásba szerencsére a külső cicomázást. Nincs túlméretes hátsó szárny, óvatlan madarakat könnyedén elnyelő légbeömlő nyílás, van viszont két hangsúlyosabb kipufogó végződés, feketére fényezett tükörház, LED-es fényszóró és Turbo felirat a csomagtér ajtaján.

Jó hír, hogy nem csak a hatch, hanem a szedán kivitel is megkapja majd a későbbiekben az erősebb hajtást. Felmerülhet a kérdés, hogy ha már vannak ilyen erős és sportos modellek a palettán, akkor a Mazda vajon miért nem akasztja rájuk a legendás régi Mazdaspeed megjelölést? Nem tudni, hogy mi ennek az oka, de az biztos, hogy a Mazda 3 Turbo esetében már megállná a helyét, mégsem akarnak róla hallani a gyáriak. Lehet, hogy valami nagyobb durranásra tartogatják? Még akár az is lehet, van egy pár feltűnő tanulmány már most a tarsolyukban.

hirdetés

A turbós kivitel forgalmazása Amerikában idén év végén kezdődik meg, Európában viszont csak 2021 év elején számíthatunk majd rá. Az ára egyelőre ismeretlen.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button