Autós Hírek

Elkészült az utolsó dízel Volvo

A Volvo végleg szakított a gázolajjal, az utolsó dízelmotorral szerelt autójuk egy XC90-es lett, mely a gyártósorról egyenesen a gyári múzeumba került.

 

Egy nem igazán rövid és igencsak fontos korszak zárult le a Volvo történetében a napokban. Mintegy 45 évnyi dízel múlt után legördült a gyártósorról a svéd márka utolsó gázolajos autója.

A sztori előzménye, hogy a Volvo még 2017-ben jelentette be, hogy nem fejleszt több dízel egységet, azaz amint kifut a jelenlegi motorgeneráció, vége a gázolajos sztorinak. Most kifutott és vége is lett Az utolsó legyártott dízel Volvo pedig egy kétliteres négyhengeres erőforrással szerelt XC90-es, mely nem ügyfélhez kerül, hanem egyenesen a gyári múzeumba szállították.

A Volvo dízeles sztorija még 1979-ben kezdődött a 244 GL D6 modell bemutatásával, bár ekkor a gyártó még egy Volkswagen eredetű hathengeres erőforrást használt. Bátor húzás volt akkoriban előrukkolni ezzel a konstrukcióval, hiszen ebben az időszakban Európában főként fuvarozásra és teherszállításra használták a gázolajos megoldásokat. Persze, aztán jött a fellendülés, ami azt eredményezte, hogy a 2010-es évek elején már minden második Volvo modell dízelként került legyártásra, illetve impozáns adat, hogy 1991 óta több mint 9 millió dízelmotoros autót adott át a vásárlóknak a gyártó.

Mi lesz a továbbiakban? A svéd gyártó egyre komolyabb lépéseket tesz a teljes villanyosítás felé, ami a jelenlegi terveik szerint 2030-ban be is fog következni.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button