______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Egy amerikai tanulmány szerint még mindig nagy a bizonytalanság az önvezető autókkal kapcsolatban

hirdetés

Bár már évek óta lehet hallani önvezető projektekről, sok helyen pedig meg is kezdődtek az éles tesztelések, az emberek még mindig tartanak a technológiától az American Automobile Association felmérése szerint.

 

Az önvezető autó, mint fogalom nem éppen újdonsült dolog, hiszen sok gyártó már évek óta úgy beszél róla, mint a jövő közlekedési formája. Hogy mennyire kell komolyan vennünk ezen irányú törekvéseket? Illik eléggé komolyan tekinteni rá, hiszen egyre több helyen kezdődtek már el a közúti tesztelések is. És itt nem a Tesla féle Autopilot-ra kell gondolni, hanem ténylegesen sofőr nélküli közlekedésre alkalmas járgányokra!

Főként Amerikában jellemző, hogy közúti tesztelést engednek a gyártóknak, ami kapcsán most az American Automobile Association egy felmérést is készített 38 állam autósait megkérdezve. Arra voltak kíváncsiak, hogy vajon mennyire tartják az emberek biztonságosnak, hogy feltűnnek az utakon ezek a magukat terelgető autószerűségek.

hirdetés

Az eredmény bizonyos szinten nem meglepő, a technológia felé bizony még közel sem épült ki a bizalom, sőt, nagyon sokan kimondottan balesetveszélyesnek tartják a “robotjárgányokat”. Egészen pontosan a válaszolók 77 százaléka valamilyen szinten aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy sofőr nélküli autókat engedünk a forgalomba, míg 62 százalék egyelőre azt sem érti, hogy az esetleges balesetekért ki lesz a felelős. Érdekes még az is, hogy legtöbben az önvezető teherautóktól félnek (53 százalék az önvezetéstől tartók között), nem pedig a személyszállító alkalmatosságoktól (47 százalék).

Egy érdekes pontra is rávilágított a felmérés. A megkérdezettek 62 százaléka ugyanis jól látható jelölésekkel látná el az önvezető járgányokat, ezzel is felhívva a figyelmet a veszélyforrásra, míg 60 százalék el is különítené azokat egy külön forgalmi sávra! Alapvetően egyelőre még nincs meg a bizalom, ami teljesen érthető a technológia jelenlegi elterjedése mellett. Valljuk be, még a távolságtartó automatika használata mellett is legtöbben hajlamosak vagyunk a fékpedál felett tartani (nagyon helyesen!!!) a lábunkat, nem hogy teljesen átengedni az irányítást a számítógépeknek és bízni abban, hogy tényleg látják “ők” is, amit mi már igen!

hirdetés

forrás: Carscoops

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button