______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

A Stellantis cserélhető akkumulátorokkal gyorsítaná a töltési időket

hirdetés

A Stellantis a nyugati autógyártók közül elsőként nyúl a cserélhető akkumulátorokhoz, miután együttműködést kezdtek a technológia specialistájának számító Ample céggel.

 

Az elektromos autózás legnagyobb hátulütője jelenleg az infrastruktúra hiánya és a töltési idők hossza. Ezt a legtöbb gyártó újabb akkumulátor-technológiák fejlesztésével és saját töltőhálózat kiépítésével próbálja kiküszöbölni, azonban van egy másik lehetőség is, amit pár ázsiai gyártó, például a Nio is, régóta alkalmaz már. Ez pedig nem más, mint az akkumulátorokat cserélő állomások használata.

Most úgy néz ki, hogy Európa is felfigyelt a lehetőségre, legalábbis a Stellantis komoly lehetőségeket lát benne. Emiatt az autóipari óriás már meg is kezdte az együttműködését egy céggel, hogy elsőre teszt szinten kipróbálják a cserélgethető akkumulátorok technikáját. Ez a cég pedig nem más, mint az Ample, aki már komoly tapasztalatokkal rendelkezik a témában.

hirdetés

Első körben a Spanyolországban működő  Free2move autómegosztó szolgáltató flottáját alakítják át az Ample vezetésével, azaz könnyen ki- és beszerelhető akkumulátorokkal vérteznek fel 100 darab Fiat 500e modellt. Az Ample hangsúlyozza, hogy nem kell alapokig menő átalakításokra gondolni, ők ugyanis úgy alkották meg az akkumulátoraikat, hogy azok a legtöbb elektromos autóval kompatibilisek.

Mindezzel párhuzamosan meg is kezdődtek az első állomások telepítési munkálatai is, ahol a tervek szerint 5 perc alatt egy automatizmus kiszedi a lemerült akksit a kocsiból, majd egy teljesen feltöltöttet rak a helyére. A sofőr már mehet is tovább, az akkumulátort pedig elkezdi tölteni az állomás, hogy mindig legyen cseredarab, ha megérkezik a következő lemerült elektromos járgány.

A rendszer mobilos applikációval működik és a tervek szerint előbb-utóbb előfizetéses rendszerben üzemeltetik majd nem csak az autómegosztó szolgáltatók számára, hanem akár magánszemélyeknek is.

hirdetés

 

Címkék

Hasonló tartalmak

Egy komment

  1. A Renault -nak már 10 (15 ?) éve is ez volt az elképzelése.
    Nincs új a Nap alatt. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button