______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Csalt a törésteszteken a Daihatsu, leálltak a kiszállítások

hirdetés

Egy házon belüli vizsgálat mutatott rá arra, hogy a Daihatsu szinte összes modelljének manipulálták a törésteszt-eredményeit az elmúlt években. Azonnali hatállyal leállította a Toyota a kiszállításokat.

 

A Daihatsu egy ideje már kivonult az európai piacról, ám Ázsiában a Toyota fennhatósága alatt még igencsak komolyan jelen van. Idén is több mint 1,1 millió autót gyártottak le, többnyire apró méretű városi járgányokat és úgynevezett kei carokat. Ezért is lehet mellbevágó most az anyacégnek egy vizsgálat eredménye, ami miatt az összes Daihatsu modell kiszállítását és exportját azonnal leállították.

Kiderült ugyanis, hogy a gyártó csalt a kötelező törésteszteken, ráadásul több ponton is. Először is, a tesztekre használt autókat más légzsákkioldó rendszerrel szerelték fel, mint ami aztán az eladott példányokba került, illetve manipulálták az ajtópaneleket is, hogy azok ne törjenek a próba alatt szilánkosra. Persze, az utcára küldött példányokban már a könnyen törő, olcsóbb megoldásokat találhatjuk meg.

hirdetés

A Toyota kitért arra is, hogy a manipulálás nem egy vagy két Daihatsu modellnél érhető tetten, hanem a paletta minden tagját érinti. Sőt! A sztori a jelenlegi feltételezések szerint nem újkeletű, hanem már 1989-óta alkalmazza ezt a “szépítési” módszert a gyártó. Kérdéses, hogy ezek után mi lesz a Daihatsu márkával, illetve mekkora anyagi kárt szenved el miatta a Toyota. Az viszont biztos, hogy egy darabig állni fognak a gyáregységek, ahol ezeket az autókat gyártották.

forrás: Toyota Global/Carscoops

hirdetés
Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button