______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Börtön várhat Trevor Miltonra, a Nikola Motor alapítójára

hirdetés

Az amerikai szövetségi bíróság nem kevesebb mint négy évnyi börtönnel sújtaná a Nikola Motor Company alapítóját, mert több szempontból is átverte a befektetőit. Az ügyészség szerint még súlyosabb büntetést kéne alkalmazni ebben az esetben.

 

Immáron hét éve annak, hogy a Tesla sikerein fellelkesülve, szinte a semmiből robbant be a köztudatba az a Nikola Motor Company, mely nem kevesebbet ígért, mint hogy alapvetően megreformálja a közúti teherszállítás világát. Pontosabban, alternatív hajtásokkal ellátott nyerges vontatók jövőképét festették fel, legyen szó akár hidrogén-üzemanyagcellás, akár tisztán elektromos verzióról.

Természetesen a média és az internet azonnal felkapta Trevor Milton vállalkozását, így gyorsan érkeztek a befektetők is, akárcsak az óriási flotta megrendelések. Azonban közben teltek múltak az évek és nem igazán történt semmilyen előrelépés, csak az ígéretek sokasága tartotta felszínen a projektet. Milton érezte, hogy valamit mutatni kéne már a világnak és a befektetőknek, így 2018-ban lelkesen jelentette be a cég, hogy a tisztán elektromos Nikola One vontató már működik és gurul.

hirdetés

Igen ám, csak hogy hamar kiderült, hogy az állításnak csak a fele igaz. A kiadott felvételeken látható kamion ugyanis nem tartalmazott semmilyen hajtást, így nem működhetett. Gurulni viszzont gurult, lejtőn lefelé! A csalás első hírére el is kezdtek kifarolni a befektetők Milton mögül, majd meg is indult 2022-ben egy vizsgálat, melynek célja volt kideríteni, hogy valóban létező dolgok a Nikola Motor Company mögött álló állítások, vagy kamu az egész.

A vizsgálat most lezárult, az amerikai szövetségi bíróság pedig ítéletet is mondott. Szerintük Trevor Milton minden létező ponton valótlanságokat állított. Az akkumulátorokat például nem házon belül gyártották, hanem egy külső beszállítótól rendelték, ráadásul az is kiderült, hogy több beharangozott modelljük nem is létezik fizikai valójában, a kész modellek működőképessége pedig továbbra is megkérdőjelezhető. Mindezek mellett a befektetők is olyan ígéreteket kaptak, amik sosem valósultak meg, hiába költöttek súlyos összegeket a vállalat fenntartására. Na de mi az ítélet? 4 év börtön, egyelőre még nem jogerősen. A helyzet azonban még ennél súlyosabb is lehet, hiszen az ügyészség megtámadta az ítéletet és bizony nem enyhítést kértek. Szerintük inkább a 11 év elzárás a reális ebben az esetben.

hirdetés

forrás: Carscoops

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button