______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Bemutatta a HUD rendszerek legújabb generációját a Panasonic

hirdetés

Mesterséges intelligencia által vezérelt HUD rendszert mutatott be a CES 2021 online rendezvényen a Panasonic. A kiterjesztett valóságon (AR) alapuló megoldás minden fontos történést és adatot megjelenít a szélvédőn, amire a vezetőnek szüksége lehet.

 

A modern autózás nem csak azt jelenti, hogy egy verda elektromos, vagy valamilyen szinten képes magát terelgetni, hanem bizony ebbe beletartoznak a számítástechnika adta lehetőségek a vezetést segítő és információs megoldások terén is. Ezért sem szabad megfeledkezni a mostanság újra reneszánszukat élő Head-up Display (HUD) rendszerekről sem, amik már nagyon más vonalon mozognak, mint kezdetleges társaik.

Erre példa a Panasonic által most az online világba költözött CES 2021 rendezvényen bemutatott rendszer is, mely természetesen a kiterjesztett valóságra (AR- Augmented Reality) építkezik, de azt tovább bonyolítja némi mesterséges intelligenciával is. Ennek az a feladata, hogy ne csak az eddig ismert navigációs adatokat (például hová kell befordulni és melyik sáv jó nekünk) tudja megjeleníteni a rendszer, hanem azokat a dolgokat is felismerje a környezetünkben, amikkel bizony számolnunk kell vezetés közben. Ilyenek például a gyalogosok és a biciklisek, de veszélyt jelenthet egy útra kiguruló labda vagy egy elszabadult kuka is.

hirdetés

Mindezek mellett a rendszer biztos működése is fontos tényező volt a fejlesztésnél, ezért többek között vibráció kiküszöböléssel (még rossz úton sem mászik el a kijelölés a kivetített felületről), megnövelt látómező lefedettséggel és szemmozgás figyelővel is ellátták a most bemutatott újdonságot. Az utóbbi feladata, hogy folyamatosan figyelje a tekintetünket és a kivetítést úgy rendezze, hogy a fontosabb információk mindig a látómezőnkbe kerüljenek, de semmiképpen se zavarjanak az út szemmel tartásában.

Az újgenerációs HUD egyelőre nem tudni mikor jelenik meg a piacon, de a gyártó hangsúlyozza, hogy kompakt méretei miatt gyakorlatilag bármilyen járműbe beépíthető. Innen pedig már csak a gyártók döntése, hogy ki bólint rá a Panasonic beszállítói szerepére…

hirdetés
Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button