Autós Hírek

Bajban lehet a magyar autóipar, ha nem találnak a gyártók nagyon gyorsan új beszállítókat

Az orosz-ukrán fegyveres konfliktus bizony a gazdaságra is rányomja a bélyegét. Nem csak a szankciók miatt, hanem sok olyan dolog készült eddig Ukrajnában, ami elengedhetetlen az autóipar számára. Ilyenek például a kábelkorbácsok is.

 

Aki nem egy hermetikusan lezárt bunkerben töltötte az elmúlt heteket, az tisztában van azzal, hogy sajnos közvetlen környezetünkben éppen háború dúl. Az orosz-ukrán konfliktus humanitárius szempontból katasztrófa, ám a gazdasági vonzatai mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Először is, ott vannak ugyebár az Oroszország megbénítására meghozott gazdasági szankciók, melyek többé-kevésbé valamilyen szinten visszaütnek az EU gazdaságára is. Ennél viszont közvetlenebb a hatása annak, hogy nagyon sok eddig Ukrajnában gyártott termék kiesik a globális körforgásból, ezzel hiányt állítva elő. Ilyenek például az elektromos kábelelosztó egységek, más néven kábelkorbácsok, melyekből a feltételezések szerint nagyjából az autóipari felhasználásra szánt mennyiség 40 százaléka készült eddig Ukrajnában, és bizony az alkalmazásuk elkerülhetetlen továbbra is a gyáregységekben.

A napi.hu-nak egy hazai beszállítócég vázolta fel, hogy már most komoly fennakadásokat okoz a kiesés, a későbbiekben pedig elkerülhetetlen lesz a leállás, ha így folytatódnak a dolgok. Sőt, a Porsche már fel is függesztette a gyártást a lipcsei üzemében, itthon pedig Kecskeméten, a Mercedes gyárban megkezdték a műszakok leépítését. Az Audi képviselői sem túlzottan optimisták, azaz a győriek szerint is nemsokára megtörténhet, hogy teljesen le kell állítani a gyártósorokat.

Az ipar jelenleg abban reménykedik, hogy az ukrán kiesést valahogy gyorsan át lehet fedni újabb európai, észak-afrikai és közép-amerikai beszállítókkal, de az idő igencsak fogy. Kérdés még, hogy vajon miként reagál az autópiac a sokadik globális nyersanyag és alkatrészhiányra. Az biztos, hogy aki új autót akar, annak a türelem lesz a legnagyobb fegyvere a jövőben. Aki pedig használtat, annak anyagilag kell majd egyre jobban felkötni a nadrágszíjat.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button