Autós Hírek

Autózás helyett robotkecske? A Kawasaki szerint ez is lehet megoldás!

Az elszálló üzemanyagárak, a folyamatos hiánygazdaság és a gyors ütemben hosszabbodó várólisták miatt sokan már temetik az autózást. Pedig közel sem járunk még itt. Ha viszont aggódsz, akkor megnyugtathat, hogy a Kawasaki bemutatta a robotkecskét, melyet egy ember is bátran megülhet!

 

Sajnos mostanság mást sem lehet hallani, mint hogy folyamatosan romlik az autóipar helyzete. Először a Covid, majd az abból eredő félvezető-hiány, majd megérkezett az orosz-ukrán konfliktus, számos más nehéz körülménnyel karöltve. Az autózásnak befellegzett? Természetesen nem, hiába mutatta be a Kawasaki az első robotkecskéjét.

Abból is látszik, hogy a japánok nem a mostani helyzettel reagálnak a furcsasággal, hogy annak a fejlesztése még 2015-ben kezdődött el, és most értek el oda, hogy egészen használhatónak tűnik a koncepció. A robot ibex képes akár 100 kilogrammnyi terhet szállítani oda, ahova autóval nem lehet eljutni, ráadásul úgy lett kialakítva a váz, hogy egy ember is kényelmesen megülhet rajta. Nem a Kawasaki az első, aki robotizált állatot állított elő, elég csak a Boston Dynamics robotkutyájára gondolni, mely akár járőr feladatokat is elláthat.

Mindez remek, de felmerül a kérdés: ha olyan területekre akarunk eljutni, ahová autóval nem lehet, nem lenne könnyebb néhány szamarat vagy lovat befogni? Az utóbbi teherbírása is lehet 100 kilogramm, ráadásul az már kész van, nem kell fejleszteni vagy tesztelni.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button