Autós Hírek

A rövid távok tényleg gyilkolják a dízelt? Kérdezz-Felelek Extra

Autóvásárlási tanácsnál sokszor elhangzik, hogy aki kis távokat megy általában, az ne dízelben gondolkodjon. Mi ennek az oka? Göbi válaszol!

 

Sokszor szembesülünk azzal, hogy autóvásárlási tanáccsal kerestek meg minket. Ilyenkor általában előkerül a benzines vagy dízel kérdés is. Most egy hasonló téma kerül terítékre, csak hogy tisztázódjon a helyzet.

“Sziasztok!

Rendszeres nézője vagyok a Speedzone csatornának, olvasom is a kérdezz-felelek rovatot a speedzone.hu weblapon. Ott is és máshol is sokszor mondjátok, hogy ha valaki rövid távra használ autót, akkor jobb a benzines. Pedig a hideg motorral való közlekedés, a “szivatós” dúsított üzem sem a benzinmotornak, sem a környezetnek nem jó, a dízel pedig nem “dúsít” , ott a hideg üzem máshogy működik. Ennek ellenére ez az elfogadott vélekedés. De vajon miért? Miért nem jó egy kisköbcentis, takarékos dízel rövid távú üzemre?
Köszönöm, ha válaszoltok, akár privátban akár a weblapon.

Üdv.
Tamás”

Lássuk, mit szól ehhez Göbi, a kenőanyagok szakértője.

Kedves Tamás!

Igen, valóban így van, a rövid távú üzemre az átlagos benzinmotor jobban megfelel, mint az átlagos dízelmotor. Azért hangsúlyozom, hogy átlagos, mert a szélsőségek felé haladva már más lehet a helyzet. Egy 5000 köbcentis V8-assal nem olyan jó a gyereket oviba vinni környezetvédelmi és egyéb szempontból, mint egy 1.5-ös korszerű dízellel.

Ami miatt elterjedt a vélekedés, hogy a dízel motor rövid távra rosszabb, az elsősorban a motor szempontjából való megközelítés, mégpedig azért, mert nehezebben melegszik a kevesebb veszteséghő miatt és a nem üzemmeleg állapotban való közlekedés a motornak és a környezetnek is káros. A benzinmotor hamarabb felmelegszik, jobban és hamarabb kezd fűteni (ez is lehet egy kényelmi ok) és a hamarabb melegedés miatt kevésbé szennyez és a motor kopása is kisebb a hamarabb elért, állandósult üzemi hőfokban.


Ezek általános dolgok, amik nem minden esetben igazak. Egy korszerű kisköbcentis, feltöltött dízelmotor, esetleg kiegészítő fűtéssel melegedhet hamarabb, érheti el az üzemi hőfokát hamarabb, mint egy hasonló benzinmotor és szennyezhet is kevesebbet. Az egy másik kérdés, hogy a környezetvédelmi kiegészítő berendezéseknek, mint például a részecskeszűrőnek az élettartama mennyi lesz, ez esetleg árnyalhatja a képet. Ezért is általánosságban igaz, hogy rövid távra jobb a benzinmotor, hosszú távra pedig a dízel.
Illetve mostanság rövid távra legjobb a villanymotoros jármű, abból pedig a minél kisebb.

Üdv.
Göbölyös Zsolt

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button