______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

A hollandok meglépték: 30-ra csökkentik a sebességkorlátot lakott területen belül

hirdetés

Nagy vihart váltott ki nálunk hónapokkal ezelőtt az a hír, miszerint lehetőség szinten felmerült, hogy általános 50 km/órás sebességkorlátozást vezetnének be Budapest területén. A hollandok ezt egy szinttel tovább gondolták, náluk 30 km/óra lesz a legnagyobb megengedett tempó lakott területen belül.

 

Gondolom mindenki emlékszik még az év első felében sok helyen felkapott híresztelésre, miszerint Budapesten a városvezetés több nagysebességű útszakaszon is le szeretné csökkenteni a megengedett maximális sebességet 50 km/órára. Nagy felháborodást váltott ki a dolog, ráadásul kiderült, hogy a tervezet nem minden gyorsforgalmi útra érvényes és még az sem biztos, hogy lesz belőle valami.

Hollandiában viszont egy szinttel tovább gondolták a dolgokat és terv szinten előterjesztették a lakott területekre vonatkozó általános 30 kilométeres óránkénti korlátozást, amit a képviselőház jóvá is hagyott. Ez azt jelenti, hogy a jövőben minden egyes holland városra és falura ez a határozat lesz mérvadó, de persze lehetnek kivételes helyzetek is.

hirdetés

Például, ha a döntéshozók úgy látják, hogy egy bizonyos szakaszon nem veszélyezteti a lakosságot a nagyobb sebesség, ott mondjuk egy 50-es tábla kihelyezésével továbbra is feloldható a szigorúbb korlátozás. A szabályozások tekintetében tehát fordul a kocka, azaz nem a kisebb sebességű szakaszokat kell majd táblával jelezni, hanem pontosan azokat a helyeket, ahol mehet minden tovább az eddig megszokottak szerint.

A holland kormány célja az intézkedéssel elsődlegesen a halálozással, vagy súlyos sérüléssel járó balesetek kiküszöbölése, de mindezek mellett ott szerepel az érvek között az élhetőbb lakókörnyezet kialakítása és a környezetbarát közlekedési módok (például kerékpár) használatára ösztönzés is.

Az új szabályozás hatályba lépésének dátuma egyelőre nem ismert.

(forrás: EDF.com)

hirdetés
Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button