______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

A Wankel-motor továbbfejlesztésére hoz létre egy csapatot a Mazda

hirdetés

A Mazda vezérigazgatója a Tokiói Autószalonon jelentette be, hogy a Wankel-motorok további fejlesztésére külön csapatot hoznak létre. Az új részleg már februárban elkezdi a működését.

 

A Mazda egykoron a forgódugattyús, azaz a Wankel-motorok egyik legnagyobb alkalmazója volt. Aztán az RX-8 modell nyugdíjazása után egy jó évtizednyi szünet következett, mire megint elkezdte a technológiát használni a japán gyártó. Csakhogy a nagy Wankel-visszatérés nem pontosan úgy történt meg, ahogy arra a rajongók számítottak. A technológia ugyanis nem egy sportkocsi motorterében bukkant fel, hanem mintegy hatótávnövelő generátorként jelent meg az elektromos MX-30 modellben.

Lesz ennél komolyabb felhasználási módja a Wankel-motornak? Ez még nyitott kérdés, de a rajongók bíztató jeleket láthattak meg abban a bejelentésben, amit a márka vezérigazgatója, Katsuhiro Moro mondott el a Tokiói Autószalonon.

hirdetés

Egészen pontosan az hangzott el, hogy a forgódugattyús motoroknak nagy szerepe lesz még a cég életében a jövőben, ezért egy új fejlesztőcsapatot állítanak fel. Az ő feladatuk kizárólag a szóban forgó technológia továbbfejlesztése lesz és már jövő hónap legelején megkezdik a munkát. Sajnos a vezér arra nem tért ki, hogy továbbra is csak a hatótávnövelő módszert preferálják majd vagy pedig a tényleges hajtásláncban lesz szerepe a Wankelnek.

Katsuhiro Moro a beszédében beszélt arról is, hogy a tavaly bemutatott Iconic SP sportkocsi-koncepció olyan kedvező visszajelzéseket kapott, ami nagyon inspirálja a csapatát, ráadásul ez a bátorítás sokban hozzájárult ahhoz, hogy rábólintsanak az új fejlesztőrészlegre is. Azt azonban tudni kell, hogy az Iconic SP tanulmány esetében is arról volt szó tavaly, hogy bár tartalmaz belsőégésű motort, az a hajtásban közvetlenül nem vesz részt, hanem az MX-30-hoz hasonlóan a generátor funkcióját tölti csak be.

hirdetés

Ennek fényében a kizárólag forgódugattyús motort használó sportkocsi még távolinak tűnik, de az új fejlesztőrészleggel megvan a lehetősége annak, hogy ebben a formában is visszatérhet majd a nemrég felélesztett technológia.

forrás: Carscoops

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button