______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Gumitalpas hegyimentőként is megmutatta magát a Nissan X-Trail

hirdetés

A Nissan egy nem mindennapi X-Trail verzióról rántotta le a leplet. A Mountain Rescue koncepció egy igazi hegyimentő alkalmatosság, melyet kimondottan a havas területek és sípályák megközelítésére alakítottak ki.

 

A Nissan legújabb koncepciója nem a jövőt mutatja be, nem is rugaszkodik el nagymértékben a valóságtól, mégis egy fontos szemléltetője annak, hogy mire lehet képes az e-4ORCE összkerékhajtás némi módosítás után. Bemutatkozott a Mountain Rescue tanulmány, mely nem ismer akadályokat, ha hóról vagy hegyimentésről van szó.

Persze, ehhez kellett az, hogy a hagyományos kerekeket gumitalpas szerkezetre cseréljék, de maga a meghajtás maradt teljesen gyári. Ebbe azért sem nyúltak bele a mérnökök, mert az elektromos, ikermotoros e-4ORCE összkerékhajtási rendszer a Nissan adatai szerint a másodperc tízezred része alatt képes érzékelni a megváltozott tapadási értékeket és úgy módosítani a hajtást, hogy az a helyzethez a legoptimálisabb legyen. Ez ezerszer gyorsabb reakciót eredményez, mint amire egy tradicionális összkerekes rendszer képes.

hirdetés

A tanulmány a gumitalpak, a csörlők és a 23 centis emelés mellett alapos belső átalakítást is kapott. Például a hátsó ülések kiszerelésével elég teret nyertek a mérnökök, hogy egy hordágy is elférjen a kocsiban úgy, hogy mellette még a mentőorvosnak is marad helye. Ha egy hordágy nem lenne elég, evakuációs célokra még a tetőn is elhelyezhető egy a különleges tetőcsomagtartónak köszönhetően.

Kialakításra került még egy tárolóegység is, melyben a mentéshez elengedhetetlen készleteket lehet biztonságosan tartani, illetve külön dróntartó is van az autóban, mely egyben tölti is a keresésekhez szintén nélkülözhetetlen eszközt.

hirdetés

A kutató-mentő feladatokat egy Garmin GPS segíti, illetve a Motorola műholdas kommunikációs rendszere gondoskodik arról, hogy sose maradjon térerő nélkül a személyzet.

A különleges X-Trail a gyáriak elmondása szerint nem csak azért jött létre, hogy a technológiai adottságokat népszerűsítse, hanem fontos üzenete az is, hogy a síelés gyönyörű sport, amíg ésszel és a határait ismerve műveli az ember.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button