______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

600 lóerős orr-középmotoros utcai szupersportautón dolgozik a Lexus

hirdetés

Várhatóan két éven belül utódot kap a legendás Lexus LFA. Egy 600 lóerős V8-as sportkocsit jelentett be a Toyota luxusmárkája, mely lényegében a GR GT3 versenyautó miatt kerülhet az utakra.

 

Abban a korban, amikor leginkább elektromos fronton dobnak piacra sokszáz lóerős gépeket a gyártók, eléggé meglepőnek hangozhat a Lexus bejelentése. A Toyota luxusmárkája ugyanis megerősítette, hogy két évben belül egy 600 lóerős benzines sportkocsit dobnak piacra, mely mondhatjuk, hogy a legendás LFA szellemi örököse lesz. Igaz, azt V10-es motor hajtotta, míg a várhatóan LFR néven boltokba kerülő járgány “csak” V8-as erőforrást kap.

Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán miért lép ilyet a Lexus? A válasz teljesen egyszerű, ugyanis a szintén gőzerővel fejlesztés alatt álló Toyota GR GT3 versenyautó a homologizációs szabályok miatt csak úgy vehet részt hivatalos versenyeken, ha van utcai változata a konszernen belül.

hirdetés

A Toyota amúgy is kijelentette korábban, hogy a Gazoo Racing segítségével egyre inkább arra fognak törekedni, hogy az utcai modellek és a versenygépek egyre közelebb kerüljenek egymáshoz, azaz a későbbiekben nem egyszerű széria modelleket akarnak átalakítani versenyzésre, hanem eleve úgy szeretnék megtervezni a rendszámos járgányokat, hogy azok pályázásra is alkalmasak legyenek.

Mindezek mellett a Toyota és a Lexus továbbra is számít a belső égésű motorokra, hiszen elmondásuk szerint bőven van még bennük lehetőség. “Még mindig úgy gondoljuk, hogy a belső égésű motorban (ICE) van némi potenciál, és miközben ezt tesszük, természetesen megpróbálunk megfelelni az egyes országok régióinak megfelelő összes vonatkozó szabálynak is. De nem akarjuk feladni. Még nincs vége, mert ha megnézzük a belső égésű motorokat, találunk olyanokat is, amelyek csak hidrogént égetnek, így pedig részei lehetnek a nulla károsanyag-kibocsátású motorkínálatnak. Úgyhogy szerintem folytatódni fog az ICE-fejlesztés.”- mondta a Gazoo Racing igazgatója, Vatanabe Maszahito.

hirdetés

(a képeken a GR GT3 koncepció látható)

forrás: Smartmedia

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button