Autós Hírek

Youngtimer vagy veterán? Kérdezz-Felelek Extra

Olvasónk egy 1988-as Audi 100-ast birtokol és szeretné bekategorizálni a járgányát. Csik siet a segítségére egy kis magyarázattal a fogalmak között.

 

Számtalan jelzővel illethetjük ma már a régi autókat. Vannak többek között klasszikusok, veteránok, oldtimerek és youngtimerek. Na de vajon melyik mit is jelent pontosan?

“Kedves Zsolt!

Az lenne a kérdésem hozzád , hogy a hobbiautóm melyik kategóriába tartozik jelen állás szerint? Ez egy szivar AUDI 100 1988 2.3 E . Youngtimer vagy veterán ?
Gratulálok a könyveidhez, megvannak, és a vasárnapi Csik rovat is tetszik!
Várom válaszod

Ujvári Tamás”

A kérdés tehát adott, el kéne valahogy igazodni a fogalmak között. Lássuk, hogyan is néz ez ki a gyakorlatban.

Üdv Tomi!

A youngtimer (angolban nem is létezett ez a szó, a németek találták ki, kicsit modoros az egész), mint kategória elvileg a 20-30 éves kocsikra vonatkozik, most tehát az 1993 után gyártott típusok tartoznak bele. A tiéd mindenképpen veterán már, amúgy nem egy szivar-Audi fut már OT-s rendszámmal, és szerintem nagyon jól mutat rajtuk.

De nagyon kevés helyen van hivatalosan lefektetve ez a kategóriahatár, igazából csak a veterán, angol nyelvű országokban a Classic, németeknél a Historische vonalakat húzzák meg, jellemzően 30 évnél (bár Nagy-Britanniában, ahol pokolian sok oldtimer van – az angol ezt a szót se nagyon használja, ez is német – 40 év a határ, onnantól azonban már műszaki vizsgát se kell tenniük ezeknek a járműveknek).

A youngtimer, mint kategória, valamikor a kilencvenes években született azokra az autókra, amelyek a rossz nyelvek szerint értéktelenek voltak még, de már nagyon nem volt hozzájuk alkatrész, ezért kezdtek ritkák lenni, de még futottak napi gyötrésben, és tudni lehetett, hogy pár éven belül nőni kezd az áruk.

Annyi a probléma ezzel az egész kategorizálással, hogy az elmúlt öt évben fejreállt a teljes autógyűjtői piac, és manapság már az 5-10 éves autók értéke is növekszik, mert a világ tehetősebb része szinte őrjöngve vásárol bármit, ami a benzin vagy a gázolaj elégetését élvezetesen tudja odaadni a júzernek. Tehát lassanként bármi youngtimer lesz, amit nem szalonból veszel, hanem használtan, és mindezt azért teszed, mert az új autókhoz képest valami extra örömre számítasz tőle.

Remélem, volt ebben némi infó.

Szia!
Csik

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button