______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Vészhívó rendszert kapnak a motorosok is

hirdetés

Az autók esetében már évek óta kötelező az automatikus vészhívó rendszer használata, a motorosok viszont eddig nem mindig élhettek ezzel a sokszor életet mentő szolgáltatással. A Bosch most pótolja a lemaradást.

 

A személygépjárművek esetében 2018 óta kötelező az úgynevezett eCall rendszer, azaz az automatikus vészhívó használata. Ez az az eszköz, mely baleset bekövetkeztekor magától értesíti a mentőegységeket és elküldi nekik a pontos helyzetünket (már ha éppen működik), így a mentési folyamat gyakorlatilag azonnal megkezdődhet. Na de mi a helyzet a sokkal nagyobb veszélynek kitett motorosokkal? Ők eddig csak korlátozottan élhettek ezzel a lehetőséggel.

A BMW a motorkerékpárjainál például már évek óta használ egy olyan megoldást, mely értesíti és helyadatokkal látja el a BMW központot, ha balesetgyanús eseményt észlel az automatika. A Bosch szerint ez nem elég, más motorosokat is védeni kell, így bemutatták a legújabb, minden motor esetében alkalmazható “digitális őrangyal” szolgáltatást, mely az okostelefonok segítségével kommunikál a külvilággal.

hirdetés

 

Ez lényegében ugyan úgy működik, mint az autók esetében az eCall, azaz baleset után magától riasztja a hatóságokat és élő telefonos vonalat is létesít a központ és a motoros között. Viszont fontos újítás, hogy ez a fajta megoldás a motorkerékpár által közvetített adatokból képes kinyerni az “esés” előtti sebesség, dőlésszög és pozíció adatokat, így ha például csak a bénázásunk miatt eldőltünk a parkolóban állva, akkor nem riaszt feleslegesen. Ha viszont haladtunk és aktívan motoroztunk a baleset pillanatában, akkor azonnal aktiválódik a rendszer és láthatják a mentőegységek a pontos helyzetünket. Ez életmentő lehet olyan esetekben is, mint például egy ritkább út melletti árokba esés, ahol egy eszméletlen motorost autóból elég nehéz kiszúrni a méretei miatt.

hirdetés

Az új “digitális őrangyal” először Németországban lesz elérhető a motorosok számára, majd nemsokára a világ minden területén elkezdik az alkalmazását.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button