______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Traktor a jövőből, mesterséges intelligenciával felvértezve

hirdetés

A Kubota traktorgyártó cég legújabb koncepciója egyenesen a sci-fi filmekből lépett ki. Önjáró, és mesterséges intelligenciával is fel lett vértezve.

 

A japán traktorspecialista Kubota idén ünnepli megalapulásának 130 éves évfordulóját. Természetesen nagy dobással készülnek erre az alkalomra, konkrétan a sci-fi filmekből rántottak át a valóságba egy koncepciót.

Nem csak a megjelenésével hívja fel magára a figyelmet az újdonság, hanem a tudásával is. Az X Tractor ugyanis egy teljesen önjáró, elektromos traktor, melynek villanymotorjai a gumihevederes járószerkezetet mozgató kerekekbe lettek beépítve. A motorok energiát akkumulátorokból és napelemekből egyaránt nyernek, így akár napokat képes dolgozni a földeken emberi beavatkozás nélkül a gép.

hirdetés

Szó szerint emberi beavatkozás nélkül, mivel a japánok mesterséges intelligenciával is felfegyverezték az X-et. Ezzel azt érték el, hogy például saját maga állítja a magasságát a járgány, azaz ha jobb tapadásra van szüksége, akkor lejjebb viszi a súlypontját, ha pedig növények között dolgozik, akkor a termény épsége érdekében megemeli a hasmagasságot.

Az X Tractor mindezek mellett saját maga tervezi meg a munkafolyamatot úgy, hogy a terep adottságait, az időjárást és az érzékelt akadályokat egyaránt figyelembe veszi. A gyártó egyelőre nem árulta el, hogy mikor láthatjuk először a földeken ezeket a munkagépeket, de azt figyelembe véve, hogy már most képes a legtöbb traktor a GPS alapú munkavégzésre, valószínűleg nem sok választja el attól az ipart, hogy valósággá váljanak a  tudományos fantasztikus filmek megoldásai.

hirdetés
Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button