______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Szilárdtest-akkumulátor? A szakértő szerint még egy évtized, mire tényleg elterjedhet.

hirdetés

Az elektromos autózás egyik legnagyobb hátránya jelenleg a hosszú töltési idő. Ezen változtatna jelentősen a szilárdtest-akkumulátor technológia. A kérdés viszont, hogy mikor válik valósággá a tömeggyártás és a széleskörű alkalmazás.

 

Az elektromos autózás komolyabb mértékű elterjedéséhez elengedhetetlen, hogy a töltési időkből jelentősen lefaragjanak a gyártó. Egyelőre ugyanis sokak számára nem alternatíva, hogy esetenként több órás pihenővel szakítsák meg az utazásukat, hogy távolabbi helyekre is eljussanak a villanyos járgányukkal.

Számukra lehet mentőöv a szilárdtest-akkumulátor technológia, mely nem kevesebbet ígér, mint hogy a töltési folyamatokat percekre redukálja le a megfelelő töltési metódust alkalmazva. Na igen, de mikor is kerül forgalomba nagyobb számban az új technológia? Egyes gyártók szerint már csak pár év kérdése, míg mások arra figyelmeztetnek, hogy akár egy évtized kérdése is lehet még a dolog.

hirdetés

Az utóbbi tábort erősíti Dr. Doron Myersdorf, az akkumulátor technológiák úttörőjének számító StoreDot vezérigazgatója. “Döntő fontosságú, hogy az olyan vezető akkumulátorfejlesztők, mint a StoreDot, reális és hype-mentes ütemtervet adjanak a globális autógyártóknak az extrém gyorstöltésű akkumulátor-technológiák bevezetéséhez. Jelenleg, riválisaink nagyzoló állításaival szemben, a szilárdtest-akkumulátor alkalmazása még nagyjából tíz évnyire van tőlünk. Persze, attól még reális, hogy a járműgyártók foglalkoznak a gyorsabb töltés kérdésével és fejlesztenek ebbe az irányba”- hangzott az állásfoglalás.

Az optimistább felet legfeltűnőbben a Samsung képviseli, aki már 2025-ben el szeretné indítani a tömeges gyártást, de ezt a dátumot az ipar többi részvevője is kétkedve fogadja. Myersdorf véleménye szerint a középtávú megoldást az jelentené, ha a gyártók most még inkább a félszilárdtest-akkumulátorok irányába mozdulnának el, hiszen ezek gyártása jelentősen könnyebb és olcsóbb, ám gyorstöltés tekintetében már most mérhető előrelépést jelentenének a jelenleg használt Lítium-Ion akkumulátorokhoz képest.

hirdetés
Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button