______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Szigorítanák a kutyák autóban szállításának módját Floridában

hirdetés

Floridában most még igencsak laza a szabályozás, ami az autóban állatok szállítását illeti, ám a jövőben ez változhat. Büntetnék például azt is, ha menet közben kidugja a fejét a kutya az ablakon. Na és mi a helyzet nálunk? Ennek is utána járunk.

 

Akinek kutyája van, az előbb-utóbb szembesül azzal a helyzettel, hogy valahogy autóval kéne szállítani a kis kedvencet. A legtöbb ember azonban nem csinál nagy ügyet a dologból, egyszerűen csak bedobja valamelyik ülésre a négylábú családtagot. Persze, ez minden, csak nem biztonságos, így érthető, hogy a törvényhozók egyre komolyabban vizsgálják az autóban állatszállítás ügyét.

Most például Floridában nyújtottak be egy törvénymódosítási javaslatot, ami alapvetően szigorítaná meg például a kutyaszállítást. Egészen pontosan arról van szó, hogy a jövőben a szóban forgó amerikai államban büntetést vonna maga után, ha a kutya szabadon mozoghat az autóban, az pedig plusz bírságot eredményezhet, ha a kis kedvencünk kidugja a fejét a lehúzott ablakon. A javaslat kimondja azt is, hogy tilos tetőn, motorháztetőn vagy karosszériából kilógó sárvédőn kutyát szállítani. Igen, van, aki megpróbálkozik ezekkel…

hirdetés
Jó játék menet közben tekergetni az iDrive kapcsolót, csak éppen nagyon eltereli a sofőr figyelmét a vezetésről.

Az új jogszabály mindenképpen abba az irányba tereli a dolgot, hogy a kutya hámmal, kennellel vagy biztonsági övvel rögzítve legyen menet közben. Ha ezekre nincs mód, akkor kézzel is a helyén tartható a blöki menet közben, de érthető módon ezt egy utasnak kell felügyelnie, nem pedig a sofőrnek. Mi a helyzet a platóval? Ott külön kutyaszállító “ketrec” alkalmazását írnák elő.

Érdekes tény, hogy kicsiny hazánkban nincs törvényi szabályozás kimondottan kutyákra, mégis jogszabály írja elő, hogy azok miként szállíthatók. A magyar KRESZ ugyanis a kutyát rakományként kezeli, azaz előírja a megfelelő rögzítést menet közben. Ennek értelmében tehát nálunk is szabálytalan az üléseken korlátozás nélkül szaladgáló kutya, viszont a csomagtérben nyugodtan szállítható a kis kedvencünk, amennyiben stabilan képes ott megmaradni. Mi a helyzet nálunk az ablakon kilógó, nyelvét boldogan lobogtató kutyussal? Ezt pedig az utasokra vonatkozó szabályozás korlátozza, mely kimondja, hogy menet közben tilos bárkinek is kihajolnia az autóból.

Felmerül a kérdés, hogy vajon miért is kéne egyáltalán szabályozni, hogy egy kutya hogyan utazzon az autóban? Erre a válasz annyi, hogy kimondottan balesetveszélyes tud lenni, ha mindent ráhagyunk a kis kedvencünkre, az pedig a sofőrt zavarja a vezetésben, rosszabb esetben pedig még az autó irányításába is bele tud nyúlni, ha mondjuk úgy dönt, hogy ő most az anyósülésről átmászik a másik oldalra, mert a Labrador, amit meg akar ugatni, abból az irányból jobban megközelíthető.

hirdetés
Ez minden, csak nem biztonságos. Elég egy erős fékezés, és ide-oda verődik a kocsiban szerencsétlen kutya

Mindezek mellett a kutya számára is veszélyes, ha nincs megfelelően rögzítve, hiszen baleset bekövetkeztekor lényegében szabadon fog repkedni az utastérben, sőt, akár a szélvédőn is kirepülhet, ha komolyabb csattanóról van szó.

Ha tehát kutyát szállítunk, akkor érdemes egy kísérőt is magunkkal vinnünk, aki menet közben vigyáz a négylábú családtagra. Ha pedig erre nincs lehetőségünk, akkor a megfelelő rögzítés lehet a megoldás. Ma már tele van az internet erre tökéletesen alkalmas hámokkal és egyéb kutyaszállító alkalmatosságokkal.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button