Responsive AdsHirdetési Zóna
hirdetés
Autós Hírek

Régi fényképező által készített kép előhívása? Kérdezz-Felelek extra

A Speedzone fő arculata természetesen az autózás, de a régi technikák és fényképezők világa sem áll távol tőlünk. Természetesen ilyen témákkal kapcsolatban is keresnek fel minket szép számban kérdésekkel. Most is ez a helyzet áll fent, ráadásul Pere Laci egyik kedvenc témakörével kapcsolatban.

 

Aki követi a Speedzone tevékenységét, az minden bizonnyal tisztában van azzal, hogy egyik tagunk nem csak az elektronika világában van otthon, hanem szerelmese a régi fényképezők világának is. Ez pedig nem más, mint Pere Laci, akihez most érkezett is egy technikai jellegű kérdés, melyet óriási örömmel és annál nagyobb szakértéssel válaszolt meg. Akkor, irány előhívni a régi technológiával “lőtt” képeket!

hirdetés

“Szia Laci! 

Egyszer egy régebbi Speedzone videóban szóba hoztad az analóg fotózást, azt hiszem Petivel fotóztatok, majd a Pannonportyán is volt egy rövid részlet amikor Csíkítót fotóztad le a Káli múzeumnál egy régi géppel.

Ott nagyon megtetszett ez a világ, és ennek kapcsán el is kezdtem fotózgatni filmre, itt le is szögezném hogy nagyon keveset értek az egészhez, viszont nagyjából olvasgattam a témában dolgokat. Első sorban meg szeretném köszönni hogy általad megismerhettem ezt az új hobbit, viszont érdekelne egy fontos másik dolog ezzel kapcsolatban, szerintem te tudsz ebben segíteni nekem. A film előhívásáról lenne szó. Magam szeretném hívni a filmeket, mivel ha beviszem valahova, akár hetekig is eltart mire elkészül és még csak azután tudom digitalizálni,nekem ez elég sok idő. Gondolom ha magamnak csinálom sokkal gyorsabb lenne. Elsősorban arra lennék kíváncsi, milyen eszközökre van szükség magához a híváshoz, de főleg a folyadékokra lennék kíváncsi.

Valamint, hogy ezeket hol tudom beszerezni. 35 mm-es flmre fotózok, általában Fuji vagy Kodak filmekre, 200-400-as ISO-val, valamint egy Contax139-es géppel.
Válaszodat előre is köszönöm!

Poór Mátyás”

A válasz? Úgy tűnik, összetettebb a kérdés, mint amire számítottunk. 

Szia!
Az otthoni előhívás egyáltalán nem bonyolult dolog. Ha fekete-fehérben gondolkodsz, akkor végképp egyszerű művelet, de a színes hívás sem rakétatudomány.
Én az egyszerű laborálás híve vagyok, általában különböző formátumú fekete-fehéret hívok. Lehetne sokkal pepecselősebben csinálni, de eddig mindig kiadta.
Nézzük, mire lesz szükséged:
  • – Előhívótank (én Paterson tankot használok, de jó másfajta is)
  • – Zárható, literes üvegek. Lehetőleg ne fém legyen a kupak, mert a vegyszerek tároláskor szépen el tudják intézni. Ha nejlont teszel alá, az is jó.
  • – Vegyszerek: hívó és fixír, valamint desztillált víz (a csapvíz is jó, ha nincs más). Előhívónak Rodinalt használok, vagy ami van. Fixáláshoz is jó az, amit adnak a boltban, mindenkinek van kedvence. Sokan használnak csepptelenítő fürdőt, nekem még sosem hiányzott.
  • – Mérőedények a keveréshez: bármi, amin van valami mérce a kevergetéshez.
  • – Hőmérő. (Én nem használom, fekete-fehér hívásnál a pontos hőmérséklet nem annyira fontos, mint színesnél)
  • – Tölcsér, hogy a löttyöket vissza tudd önteni az üvegükbe.
  • – Filmlehúzó. Ez egy nagy csipesz, aminek a belső felén gumiprofilok vannak, a vizes filmet lehet cseppmentesíteni vele.
  • – Darab exponált film, amivel tudod gyakorolni a befűzést.
Érdemes először egy fekete-fehér laborszettet vásárolni, abban minden benne lesz, ami kell. A készlet huszonötezer forint körül kóstál, a színes laboráláshoz további vegyszereket kell venned, 12-15 ezer forintért. C-41 néven keresd a készletet, de mindig ellenőrizd a színes film dobozán, hogy milyen eljárással kell hívni. Az esetek nagy részében C-41 lesz, de sosem lehet tudni.
Neten keress rá: Café Analóg, Fókuszfotó, Soós fotó, van még pár bolt.
A negatív film kezeléséhez teljes sötétség kell. Vagy veszel egy töltőzsákot, vagy beülsz a budiba – ha nincs ablaka – és kis gyakorlás után percek alatt befűzöd a hívótank csigájába a filmet.
Most nem mennék bele az előhívás folyamatába, a Google és a YouTube elmeséli neked, ha rákeresel. A fekete-fehér filmek hívási ideje általában száradással együtt sem haladja meg a harminc percet. Ha megvan a negatív, akkor beszkennelheted, befotózhatod, vagy szerzel nagyítógépet, fotópapírt és csinálhatsz papírképeket, az is remek móka. Online piactereken, vagy antikváriumban tudsz fillérekért vásárolni korabeli szakirodalmat, érdemes pár könyvet beszerezni. Gyakorolj, kísérletezz és ki fog alakulni a saját módszered, ne félj, nagy bajt nem tudsz csinálni.
Jó szórakozást!
Pere László

hirdetés
Címkék
hirdetés

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button