Autós Hírek

Ott lesz a Pikes Peak-en a Ford szuperbusza is

A tavalyi év egyik legmegdöbbentőbb koncepció modellje egyértelműen az elektromos, kétezer lóerős Ford Transit SuperVan 4 volt. Most hétvégén némi átalakítás és teljesítménycsökkentés után, ezt a járgányt küldik fel a gyáriak a Pikes Peak-re.

 

A Fordnál már-már komoly hagyománya van a Transit örült teljesítményre hangolásának, mely próbálkozások általában SuperVan néven kerülnek be a köztudatba. Tavaly már elektromos formában és minden eddiginél erősebb hajtással mutatkozott be az éppen aktuális átalakítás, mely egyben a negyedik koncepció is. Egy négymotoros kétezer lóerős őrület a SuperVan 4.

Most a Ford megint elővette az egyetlen példányban létező különlegességet és benevezte a hétvégi Pikes Peak hegyi felfutó versenyre. Persze, sok mindent átalakítottak rajta, így már SuperVan 4.2 néven fut tovább a projekt.

A legfontosabb változtatás, hogy egy motort kikaptak a rendszerből, így hiába lett az elnevezésben nagyobb a verziószám, a teljesítmény valamelyest lecsökkent. Azért persze, most sem az átlag Transitok mezőnyébe tartozik a koncepció, hiszen a három motor még mindig 1400 lóerőt képes magából kipréselni. Na de miért kellett kivenni egy motort? Mert a gyártó szerint így sokkal kiegyensúlyozottabb az egész szerkezet, könnyebben vezethető, ami jól jön, ha időre kell menni egy versenyen.

Ami változás még, hogy a karosszéria is alaposan átalakult. Megjelentek a méretes szárnyak és az egész hátsó traktus is átalakult egy uszonnyá, amolyan Le Mans Hypercar módon. Ezekkel az átalakításokkal a SuperVan 4.2 egészen elképesztő 2 tonnás leszorítóerőt képes termelni 240 kilométeres óránkénti sebesség mellett.

A Ford egyelőre nem árulta el, hogy milyen időeredményt várnak a nyomokban Transitot tartalmazó versenygéptől, de az biztos, hogy nem bízzák akárkire annak a terelgetését. A volán mögött ugyanis a Le Mans-i 24 órás versenyeken is már bizonyított és számtalan autós rekordot jegyző Romain Dumas foglal majd helyet a versenyhétvégén.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button