______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Összebeszéltek a német autógyártók, brutális EU-s bírság lett a vége

hirdetés

Az AdBlue technológia alkalmazásáról egyezett meg egymással három nagy autóipari konszern, így elkerülték a versenyhelyzet kialakulását. Az Európai Bizottság szerint ezzel nem törekedtek arra, hogy minél kiforrottabb és tisztább legyen a megoldás, ezért óriási bírságokat szabtak ki.

 

Az autógyártók kommunikálnak egymással. Legtöbbször nagy bejelentések mellett teszik ezt, máskor pedig úgy, hogy abból a lehető legkevesebb derüljön ki. Az utóbbira példa most a Daimler, a BMW és a Volkswagen esete.

A német gigakonszernek ugyanis mint kiderült, fű alatt egyeztek meg arról, hogy nem licitálják egymást túl az AdBlue, azaz adalékanyagokkal a kipufogógázokban lévő nitrogén-oxidok többségét vízzé és nitrogénné alakító technológia fejlesztésében. Így a feleknek nem kellett vagyonokat ölniük abba, hogy minél jobbat állítsanak elő, viszont cserébe nem is jutott el arra a szintre a dolog, mint amivel egy egészséges versenyhelyzetben eljuthatott volna.

hirdetés

Ezért szabott ki most nagy összegű, 875 millió eurós büntetést a Volkswagenre és a BMW-re az Európai Bizottság. A Daimler miért maradt ki a szórásból? Mert teljes belátást engedtek a kartell működésébe a bizottságnak, így sikerült leleplezni a titkos megállapodást. A két büntetett gyártó nem tagadja a vádakat, elfogadják a büntetés mértékét.

forrás: Telex

hirdetés
Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button