______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Óriási bakikkal debütált az önvezető versenyautókra épülő széria

hirdetés

Azt gondolhatnánk, hogy egy önvezető autókra épülő versenyszéria unalmas, hiszen a mesterséges intelligencia mindent hiba nélkül csinál. Most a Roborace bemutatkozó futamán kiderült, hogy ez közel sem így van.

 

Az elektromos átállás mellett az autóipar másik nagy irányvonala a jövőre nézve egyértelműen az önvezető autózás kialakítása. Számtalan gyártó mutatott már be kisebb-nagyobb eredményeket a témában, sőt, egyes elemzők szerint már kész is van az emberi beavatkozás nélkül magát elterelgető járműipari technológia, csupán a jogi szabályozások kialakítására vár a világ, mielőtt átadjuk az irányítást a robotoknak. Ha ez nem lenne elég, akkor egyre több energiát fektetnek szervezetek abba, hogy az autóversenyzésből is vonjuk ki az emberi tényezőt, hiszen a gépek jobban és talán látványosabban oldják meg a feladatot. Biztos ez?

Most a Roborace önvezető versenyautó széria bemutató eseménye világított rá arra, hogy azért ez még közel sincs így. A félelmünk egyelőre alaptalan, hogy a mesterséges intelligencia miatt száraz és unalmas lesz az autóverseny, mivel ők sosem hibáznak és mindent mesteri precizitással végeznek el. Az eseményen ugyanis két furcsa eset is történt. Először az egyik autó a pályáról lehajtva megpördült és innentől fogalma sem volt, hogy mit kéne csinálni, majd jött a SIT Acronis Autonomous autója, ami egyszerűen behozhatatlan szintre helyezte a gépek bénázását. Az autó ugyanis a rajt után pár méterrel nemes egyszerűséggel belekormányozta magát a falba. Talán a mesterséges intelligenciának nem volt kedve versenyezni? Vagy ez egy újfajta tiltakozás a gépek elnyomása ellen? Nem tudhatjuk, de az biztos, hogy sok-sok időnek kell még eltelnie, mire gondtalanul száguldozó önvezető autókat láhatunk majd a versenypályákon.

hirdetés

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button