______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Nagy felni, széles gumi! Kérdezz-Felelek Extra

hirdetés

Tamás nagyobb felniket és szélesebb gumikat szeretne az autójára, de érthető módon tart attól, hogy vajon a hatóságok hogy állnak a dolgokhoz. Ennek jár most Göbi utána.

 

Egy autó megjelenését alapjában határozza meg a kereke. A nagy felni mindig jobban mutat, ráadásul a szélesebb gumi is ad egy meghatározó “terpesztést” a járgánynak. Érthető, hogy a kérdezőnk is szeretne váltani.

“Sziasztok!

Van egy 3-as BMW-m, nagyon szeretem, pedig csak kis motoros 316-os. Nagyon jó állapotú, Németországból származik, de csak 16-os kerekek vannak rajta, ami szerintem hülyén néz ki. Sokkal jobban néz ki a nagyobb, peresebb gumival, azt szeretnék rátenni, de volt aki azt mondta, hogy nem szabályos a nagyobb felni.

hirdetés
Én azt gondolom, hogy tök mindegy, hogy a felni nagyobb, mert a gumi váltóméret lenne, hiába 19-es a felni, ezzel a peres gumival az átmérője majdnem azonos, sőt szinte kicsit kisebb is, úgyhogy a kerék nem lenne nagyobb, csak szélesebb, akkor meg még jobban s tapad. Akkor ez most szabályos, vagy nem?  Nem szabályos a biztonságosabb gumi? Ebben kérném a Speedzone segítségét, amúgy nagyon kedvellek titeket, mindig nézem a videókat!
Üdv.

Tamás”

Összetett a dolog, de érthető módon komoly gyári szabályok írják elő, hogy merre lehet ezen a téren elmozdulni.

Kedves Tamás!

Egy adott járműre felszerelhető gumiméreteket a jármű homologizációs dokumentuma határozza meg. Ez pedig annak alapján került kiállításra, hogy a gyártó mérnökei a futómű tervezésekor mit tartottak jónak. Ezek szerelhetők fel korlátozás nélkül, ezek szerepelnek a jármű papírjaiban. Nem írtad meg, hogy melyik BMW-ről van szó, de a kezelési utasítás felsorolja az összes alkalmazható méretet, néha még a guminyomás táblázat is felsorol alternatívákat. Ezek a gumiméretek , felniméretek használhatók, más méretek pedig nem. Ez a törvény szigorú betűje. A fizika is egészen szigorú, adott tömeghez, nem biztos, hogy a legszélesebb abroncs tapad legjobban, ez függ a felületeket nyomó fajlagos, tehát adott területre eső erőtől. Ezt bízzuk a tervező mérnökökre, ezért van meghatározva a gumiméret, felniméret.

hirdetés
Ha egy kicsit lazábban vesszük a dolgokat, a tapasztalat azt mutatja, hogy egy kis eltérés még engedélyezett, ezért még nem lesz sikertelen a műszaki vizsga, de pl. egy BMW E30-ast a 18 collos kerekekkel biztos elküldenek, ellenben egy E90-est már nem, mert ott a 18-es felni a gyári méretek között is szerepelt. Sőt az E90-esnek talán a 19-es is engedélyezett, ott a 20 collos a nem megengedett.
Én azt javasolnám, maradj a gyári mellett, abból válaszd a legnagyobbat, ha neked az tetszik, de ne feledd, hogy a nagy keréknek és a peresebb guminak hátránya is van a mi nem túl jó minőségű útjainkon.
Üdv.
Göbölyös Zsolt

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button