______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Most már Kína a világ legnagyobb gépjármű-exportőre

hirdetés

Éveken keresztül Japán szállította külföldre a legtöbb autót, ám ez tavaly elég gyorsan megváltozott. Kína tarolt és behúzta az első helyet a ranglistán.

 

Nem is olyan régen a Japán autóipar még uralta az export piacot, aztán szépen lassan kezdtek megváltozni a dolgok. Kína nem csak hogy felzárkózott, hanem szépen lassan letarolta nem csak Ázsiát, hanem Közép-Amerikát és Európát is, főként a kedvező áron kínált és egyre minőségibb elektromos modelljeivel.

Most már ott tartunk, hogy a 2023-as adatok szerint Kína a világ legnagyobb járműexportőre miután a Kínai Autóipari Szövetség szerint egy év alatt nem kevesebb mint 5,26 millió gépjárművet adtak el a globális piacon. Ezzel megfogták az elmúlt években elsőbbséget élvező Japánt, akik 4,3 milliós eredményt tudtak elérni.

hirdetés

A kínai fellendülés már csak azért is figyelemreméltó, mert az Egyesült Államokban nem sikerült megvetni a lábukat, ami egy elég erős felvásárlóerővel bíró piac. Oroszország és Mexikó viszont a legnagyobb megrendelők közé került, akárcsak Európa.

A BYD sikersztorija is komoly mértékben hozzáadott az elsőséghez, hiszen a cégóriás egymaga 3 milliós exportot produkált ebben az időszakban, ami a kínai eredmény több mint felét teszi ki a tavalyi évben.

hirdetés

forrás: Auto News

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button