______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Megvan, hogy meddig maradhatnak lejárva az okmányok!

hirdetés

Az alap felállás eddig az volt, hogy a veszélyhelyzet lejárta után egy türelmi időszak vonatkozik majd a lejárt okmányokra Magyarországon. Most ez megváltozott, konkrét dátumot kapott, hogy meddig kell elfáradni a legközelebbi okmányirodába!

 

A koronavírus-járványra tekintettel a kormány még tavaly elrendelte, hogy a veszélyhelyzet fennállása alatt az okmányok érvényességi ideje automatikusan meghosszabbodik. Meddig? A különleges jogrend fennállása idejére, plusz még 60 nap. Ez annyit jelent, hogy ha a jelenlegi jogrend júniusig marad érvényben, akkor onnantól kell számolni a türelmi időszakot. Legalábbis ez volt eddig, mert most alaposan megváltozott a képlet!

Az új kormányrendelet ugyanis felülírta az eddigieket, és kimondja, hogy tartson akármeddig a veszélyhelyzet, a lejárt iratokat mindenkinek meg kell újítania 2022 júliusáig. Aki ezek után is lejárt okmányokkal rendelkezik, az onnantól kezdve szabálysértést követ el, például a jogosítvány esetében ez engedély nélküli vezetést jelent, lejárt forgalmival pedig nem lehet részt venni a forgalomban.

hirdetés

Az Index megkeresésére a Belügyminisztérium elárulta, hogy jelenleg is százezer számra vannak lejárt okmányok forgalomban, azaz nagyon sokan halogatták eddig a megújítást. Ez csak azért lehet probléma, mert ha továbbra is ez marad a trend, akkor júniusban és júliusban jelentős számú ügyintézés kezdődik meg, ami leterhelheti a rendszert. Ne halogasd tehát a cseréket, most még kényelmesen elintézheted a dolgot bármelyik okmányirodában, illetve a műszaki vizsgaállomások is teljes gőzzel üzemelnek!

forrás: index.hu

hirdetés
Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button