______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Meghalt Shoichiro Toyoda, a Toyota márkát legtovább vezető alapító családtag

hirdetés

97 éves korában meghalt a Toyota egykori vezérigazgatója, Shoichiro Toyoda. Az éppen lemondó Akio Toyoda édesapja halálát a közlemény szerint hirtelen szívmegállás okozta.

 

Bár a Toyoda család mindig is az autóipar meghatározó alakja volt, mostanság sajnos a kelleténél több figyelmet kapnak a japán kiválóságok. Alig pár hete annak, hogy Akio Toyoda bejelentette lemondását a Toyota éléről, tegnap pedig egy újabb szomorú hír érkezett: meghalt Akio édesapja, a márkát alapító Kiichiro Toyoda fia, Shoichiro San.

Shoichiro Toyoda az édesapja után egyértelműen a gyártó legfontosabb vezetője volt, hiszen 57 éven keresztül vett részt a Toyota útjának igazgatásában és rengeteg nehézségen vezette át a céget. A munkát 1952-ben kezdte meg, egyből azután, hogy mérnökként lediplomázott és megírta vizsgamunkáját, melynek témája az üzemanyag befecskendezés volt.

hirdetés

Shoichiro igazi érdeme a márka globális elterjedése, illetve neki köszönhető a német prémiumokat megszorongató Lexus megalapítása is. Szintén ő intézte el, hogy Ázsián kívül is épülhessenek Toyota gyárak, illetve mindezek mellett a japán gyártó minőségellenőrző részlegét is teljesen átformálta a kellő elfogadottság érdekében.

2009-ben lépett hátra a cég vezetéséből és azóta tiszteletbeli elnökségi tagnak számított. Shoichiro Toyoda 97 éves volt, a közlemény szerint a halálát hirtelen szívmegállás okozta.

hirdetés
Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button