Autós Hírek

Lakóautóval parkolni? Kérdezz-Felelek Extra

Egy lakóautó megadja azt a szabadságot, amire a legtöbb ember vágyik, azaz ott állhatunk meg egy picit pihenni, ahol csak akarunk. Vagy ez mégsem igaz? Kaptunk egy megkeresést, amire a lakóautózásban már nagy tapasztalatokkal rendelkező Pere Laci válaszol.

Ahogy egyre inkább újra divat lesz a lakóautózás, úgy lesznek egyre gyakoribbak a kategóriát érintő tiltások is. Egy olvasónk észrevette, hogy Balatonszemesen már nem nézik jó szemmel a legtöbb parkolóban a négy keréken guruló lakásokat, így el is kezdték kihelyezni az ezzel kapcsolatos kiegészítő táblákat.

“Tisztelt Szerkesztőség!

Balatonszemesen szinte az összes parkolóban kihelyezték a megálni tilos táblát, alatta egy lakóautót és egy lakókocsit ábrázoló táblával!
Megkülönböztethetik így a lákóautókat? (forgalmi szerint személygépkocsi)
Az épített furgonok ,és kisteherautók pedig minden gond nélkül parkolhatnak!
Büntethetnek ezért?(Ha igen ,ki? Rendőrség,jegyző?)

Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Törőcsik Tibor”

Tényleg furcsa a helyzet, így próbáljunk meg kicsit utánajárni a dolgoknak.

Kedves Tibor!

Kishazánkban ez a témakör is zavaros és rendezetlen. Lassan nyolcadik éve toljuk vadkempingben a lakóautózást, a kezdetek kezdetén próbáltam rendet tenni a fejemben. Alapértelmezésben ha tábla nem tiltja, akkor lehet, kivéve, ha helyi rendelkezések tiltják. Ezt nem mindig jelzi tábla, természetesen. Felhívtam a rendőrséget ezügyben, a helyi önkormányzatra mutattak, az önkormányzat pedig vissza a rendőrségre. Ez Budapesten történt, nem Balatonszemesen. Tehát maradtunk abban magammal, hogy ahol tábla nem tiltja, oda leheveredhetünk az öreg lakóautómmal. Aszfalton, városban nyilván nem pakoljuk ki a székeket, asztalt, nyitjuk rá az omnisztort, csak az autó parkol a szabályoknak megfelelően.

A forgalmiban az elmúlt években kezdett bejegyzésre kerülni a lakójármű megjegyzés, de például az enyémet hiába forgatom, papíron hatszemélyes személygépjármű a lakóautóm, semmi más. Göbi átalakított kisbusza már lakójárműként szerepel, de ez nem kategória, csak bejegyzés.

hdrpl

A Balatonszemesen kihelyezett táblák nem szerepelnek a KRESZ-ben, csak a helyi rendelet tiltását hirdetik. Túrtam Balatonszemes honlapján az irattárat, de a lakókocsi, lakóautó és parkolás keresőszavakra semmit sem dobott ki. Nyilván van rá rendelet, illetve gondolom.
Ezzel nem tudsz mit csinálni. Ha a piros, sárga tetejű homokfutókat akarják kitiltani, akkor azt szövegezik bele és azok nem várakozhatnak sehol. Így lehet beterelni mindenkit a kempingekbe, vagy így lehet a parkolókban éjszakázók helyben elköltött forintjaitól megfosztani a települést.

Üdvözlettel,

Pere László

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button