______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Különleges E-Type párokkal ünnepli a Jaguar a modell hatvanadik születésnapját

hirdetés

Kevés legendásabb autó létezik, mint a jellegzetesen hosszú orráról kilométerekről is megismerhető Jaguar E-Type. A modell ráadásul idén ünnepli bemutatása hatvanadik évfordulóját, aminek tiszteletére egy igen különleges programmal készül a gyártó.

 

Pontosan hatvan éve annak, hogy először láthatta a nagyközönség a Jaguar azóta már ikonikussá és legendává vált sportkocsiját, mely E-Type néven került be a köztudatba. Menettulajdonságai, formája és eszmeisége azonnal megnyerte a vásárlókat, melyek között szép számban fordultak elő híres személyek is. Birtokolt egy-egy példányt például Steve McQueen, Brigitte Bardot, Frank Sinatra, George Harrison, Tony Curtis és Britt Ekland is.

hirdetés

Nem csoda tehát, hogy a Jaguar annyira büszke a kerek évfordulóra, hogy ennek tiszteletére egy különleges programot indított útjára, mely “E-Type 60” kollekcióként került bejelentésre. Ennek keretén belül a gyáriak pontosan 12 darab példányt ujítanak fel és modernizálnak olyan eszközökkel, mint például a speciálisan kifejlesztett, szinkronizált, ötfokozatú kézi sebességváltó, a megnövelt hűtéskapacitás, illetve a Jaguar Classic Infotainment rendszere, mely navigációval és Bluetooth-kapcsolattal is rendelkezik.

A meghajtásról a 265 lóerős, 3,8 literes, hathengeres XK motor gondoskodik, melyet elektromos hűtőventilátorral és gyújtással láttak el, ezzel tovább javítva a mindennapi használhatóságot. Az eredetileg sima acélból készülő kipufogórendszert olyan rozsdamentes acél megoldásra cserélték, mely méreteit tekintve teljesen megegyezik a klasszikusoknál használttal, de annál jóval mélyebb hangzása van, ráadásul az élettartama is jócskán megnövekedett ezzel.

hirdetés

A kollekció minden tagja vagy “Flat Out Grey”, vagy pedig “Drop Everything Green” fényezéssel készül el. Ezek a színek az eredeti árnyalatokhoz hasonlók és semmilyen más Jaguar modellen nem lesznek a továbbiakban felhasználva.

Különlegesség még, hogy ugyan a gyártó 12 darab autót készít el, de csak 6 vásárló jelentkezését várja. Ennek az oka, hogy kizárólag párban lehet megvenni az ünnepi darabokat, azaz aki befizet, az egy kupét és egy roadstert is kap majd.

Ha ez nem lenne elég, a szerencsés vásárlók még egy különleges programon is részt vehetnek majd, melynek keretein belül az új szerzeményükkel szervezett körülmények között teljesíthetik azt a Coventry-Genf útvonalat, melyet 60 évvel ezelőtt Bob Berry PR-vezető is levezetett az egyik kupé változattal a genfi premier előtti éjjelen. Berry akkor alig pár perccel a program kezdete előtt érkezett meg, de sikeresen megtartották a bemutatót, ami annyira lenyűgözte a jelen lévőket, hogy másnap a Jaguar legendás teszt- és fejlesztőmérnökét, Norman Dewist is arra utasították, hogy pattanjon kocsiba és Coventryből hozza el lábon Genfbe a roadster változatot is.

 

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button