Autós Hírek

Korlátozzák a megkülönböztető jelzést használó mentőautók sebességét

Az Országos Mentőszolgálat jelentette be, hogy innentől sebességkorlátot vezetnek be a megkülönböztető jelzést használó mentőautók számára is. A cél, hogy a mentést végzők minden esetben biztonságosan odaérjenek, ahova hívták őket.

 

Az Országos Mentőszolgálat a saját hatáskörén belül változtatja meg a mentőautók vonulása alatt érvényes szabályokat. Eddig ugyanis nem volt megadva, hogy mekkora sebességgel haladhatnak megkülönböztető jelzéssel az eset- és mentőkocsik, csupán annyi volt meghatározva, hogy a sofőrnek kell eldöntenie, hogy biztonságosan mennyi fér bele az adott körülmények között.

Forrás: OMSZ

Most viszont hivatalosan is sebességhatárhoz kötik a vonulásokat, azaz a szirénázó mentőautó mindig csupán 30 kilométeres óránkénti tempóval lépheti túl az adott szakaszon a KRESZ által meghatározott maximális sebességet. Ennek értelmében tehát például 50-es táblánál 80-al siethetnek menteni, autópályán pedig maximum a 160 férhet bele. Fontos még, hogy a mentők innentől a kereszteződésekben a piros lámpán maximum 30-as tempóval és teljes körültekintéssel csoroghatnak át.

Forrás: OMSZ

Nem tudni, hogy ezzel az intézkedéssel mennyivel nőnek meg a vonulási idők, de az OMSZ álláspontja szerint nem ez a lényeg, hiszen a leggyorsabb mentőautó az, amelyik épségben ki is ér a helyszínre.

forrás: OMSZ

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button