______________________________________________________________
hirdetés
Autós Hírek

Komplett tanulmányként mutatkozott be Dee, a BMW jövőt meghatározó elképzelése

hirdetés

Mint ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a BMW Dee néven fejleszti azt a rendszert, amely szerinte meghatározza a jövő autózását. Most egy komplett tanulmányt mutattak be, mely megmagyarázza azt is, hogy honnan is ered a Dee jelölés.

 

A BMW már hetek óta promózza szépen lassan, hogy az idei CES keretein belül egy olyan dobással készülnek, melyre náluk eddig még nem igazán volt példa. A nagy leleplezés megtörtént, azaz hivatalosan is megismerkedhetünk azzal a tanulmánnyal, melyet eddig csak Dee néven emlegettek a gyáriak.

Először is, tisztázzuk, hogy miért pont Dee. Ez a Digital Emotional Experience, azaz a digitális érzelmi élmény rövidítése. Ebből már ki lehet következtetni, hogy miről is van szó. Igen, egy a digitális világot és a jövő autózását vegyítő elképzelésről.

hirdetés

Először is, ott van maga a járgány megjelenése, mely alapvetően más, mint amit eddig a bajor márkától megszokhattunk. A hűtőrács lényegében rostéllyá alakult, a megszokott kerekített LED-es fényszórók pedig csíkokká húzódtak össze. Fényezés? Természetesen a BMW által már korábban bemutatott változtatható E Ink technológiát találhatjuk a mostani tanulmányon is.

A belső tér a külsőhöz hasonlóan kellően puritán, még a kormánykeréken sem találunk külön gombokat. Van viszont egy óriási érintőfelület, melyen keresztül ujjal irányíthatjuk a komplett infotainment rendszert, mely külön kijelzőt nem kapott. Akkor hol láthatjuk, hogy éppen mi a helyzet? Az új, Head-Up Display a szélvédő teljes területét használja, így bőven van lehetőség kivetíteni minden információt, legyen szó a vezetéshez elengedhetetlen adatokról, vagy szociális tevékenységről.

hirdetés

Természetesen nem mindig jó, ha szét van vetítve a teljes szélvédő, ezért egy külön csúszkát helyeztek a BMW-sek a középkonzolra, mellyel azt állíthatjuk, hogy mennyi információt szeretnénk magunk előtt látni. Külön érdekesség, hogy az oldalablakok is bármikor beszínezhetők, ráadásul nem csak monoton feketére, hanem mintegy monitorként képeket és videókat is képes megjeleníteni.

Mindezek mellett ott van a beszédfelismerő intelligencia is, mely terhet képes levenni a sofőrről, hiszen csak kérni kell, és ha Dee-nek módja van rá, segíteni fog a terveink megvalósításában, legyen szó az autónk funkcióiról, vagy a digitális világ rejtelmeiről.

“A BMW i Vision Dee megmutatja, hogyan lehet az autót tökéletesen integrálni a digitális életbe, hogy az megbízható társsá váljon. Az autó maga egy portál a digitális világba, de úgy, hogy közben a vezető mindent kontroll alatt tart. A megfelelő módon megvalósított technológia értékes élményeket teremt, jobb sofőrré tesz, és egyszerűen közelebb hozza egymáshoz az embereket és a gépeket.” – hangzik a BMW közleménye.

Címkék

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to top button